Kassa

Kinderen: zelf beslissen over orgaandonatie

15-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chirurg-arts_06.jpg
Driekwart van de kinderen tussen de 12 en 15 jaar wil zelf beslissen of ze orgaandonor worden of niet, 13 procent wil dat hun ouders daarover beslissen. 66 procent van de kinderen wil zeker donor worden.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2000 Nederlandse kinderen van onderzoeker Marion Siebelink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Kinderen kunnen hun keuze om al dan niet donor te worden vanaf hun twaalfde laten vastleggen.
Bewustwording
43 procent van de ondervraagde kinderen zegt thuis wel eens over orgaandonatie te hebben gesproken. Siebelink pleit ervoor dat kinderen en ouders het vaker hebben over orgaandonatie om op die manier de bewustwording te vergroten.
Waardevol
,,Ik heb met veel ouders gesproken wiens kind bijvoorbeeld een ongeluk had gehad en hersendood was. Op het moment dat de dokter vroeg of hun kind orgaandonor mocht worden, was het voor hen heel waardevol dat ze dat in het verleden besproken hadden. Het gaf hen rust dat ze konden doen wat hun kind wilde.''
Kinderen ook registreren
Zowel volwassenen als kinderen kunnen orgaandonor worden. Het is belangrijk dat ook kinderen zich laten registreren, omdat hun organen de levens van andere kinderen kunnen redden. Vaak zijn organen van volwassenen immers te groot voor een kinderlichaam. Dat geldt vooral voor hele kleine kinderen. ,,Een lever van een volwassene is bijvoorbeeld te groot voor een 2-jarig kind'', aldus Siebelink.
Als een kind onder de 16 zich heeft laten registreren als orgaandonor, kan een ouder ervoor kiezen om die beslissing naast zich neer te leggen als het kind doodgaat. Maar omgekeerd kan dat niet: als een kind heeft vast laten leggen geen orgaandonor te willen worden, moeten de ouders die wens respecteren.
Siebelink publiceert deze week over haar onderzoeksresultaten in the European Journal of Public Health en hoopt volgend jaar te promoveren op het onderwerp van orgaandonatie bij kinderen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!