Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen vanaf 12 jaar met medische indicatie kunnen coronaprik krijgen

09-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
vaccinatie prik corona 1127
Jongeren met een kwetsbare gezondheid komen in aanmerking voor een coronaprik. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om kinderen van 12 jaar en ouder, met een medische indicatie, te laten vaccineren. Dat advies wordt overgenomen, laat het kabinet weten. Eind juni moeten de eersten een uitnodiging krijgen.
De Gezondheidsraad komt later met een advies over het vaccineren van kinderen zonder medische risico's. Daarna besluit het kabinet of ook zij kunnen worden ingeënt.

"Jongeren met een kwetsbare gezondheid lopen een behoorlijk risico op een ernstiger beloop van corona", zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Voor hen is een vaccinatie niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook gaat het hier over jongeren die de afgelopen tijd behoorlijk hebben moeten oppassen om niet ziek te worden."
"Voor die kinderen kan vaccinatie een weg zijn naar meer vrijheid, weer kunnen afspreken met vrienden, terug naar school kunnen, misschien een bijbaantje oppakken. Het is heel belangrijk dat we hen in elk geval vaccineren", aldus de De Jonge.

Ook om naasten te beschermen

De coronaprik wordt eerst gegeven aan tieners met bijvoorbeeld longziekten, kanker, obesitas of het syndroom van Down. Ook gezonde jongeren die familielid zijn van iemand die zelf niet kan worden gevaccineerd, kunnen een coronaprik krijgen. Zo kunnen ze de naaste beschermen. Dit wordt ringvaccinatie genoemd, omdat deze mensen om een kwetsbare persoon heen staan.
Volgens De Jonge gaat het waarschijnlijk om ongeveer 60.000 tot 100.000 jongeren. De meesten van hen worden door de huisartsen uitgenodigd voor vaccinatie. Voor een deel moet dat nog uitgezocht worden. De vaccinatie heeft geen gevolgen voor de vaccinatiecampagne, "daar gaat niemand iets van merken".
De kinderen krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat is goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Andere Europese landen waren eerder al begonnen met het inenten van kinderen met dat middel. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!