Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen van 0 tot 4 belangrijkste risicogroep verdrinking

04-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen water verdrinking
Eén op de vier mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen wegens problemen in het water, zoals onder water raken, is 0 tot en met 4 jaar. Vooral kinderen van 1 of 2 jaar moeten vaak voor hulp naar het ziekenhuis.
Uit een onderzoek naar risicofactoren van verdrinking in Nederland, dat het Mulier Instituut heeft uitgevoerd in samenwerking met VeiligheidNL, kwam naar voren dat kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar de belangrijkste risicogroep voor verdrinking vormen. Voor het onderzoek zijn in totaal 1825 dossiers geanalyseerd van mensen die sinds 2010 op de eerste hulp of in het ziekenhuis belandden nadat ze onder water terechtkwamen. Hierbij ging het om zaken met dodelijke en niet-dodelijke afloop.

Waar gaat het mis?

Bij kinderen tussen de 0 en 4 ging het met name mis bij het spelen in en om huis, zoals in bad, of in de tuin. Als oorzaak van deze verdrinkingen wordt het gebrek aan toezicht op het moment zelf het vaakst genoemd.
Volgens de onderzoekers bieden de resultaten aanknopingspunten voor het ontwikkelen van specifieke preventieve maatregelen om verdrinking te voorkomen. ANP
Jaarlijks raken tientallen mensen verstrikt omdat zij worden vastgezogen aan onveilige waterafzuigsystemen, soms met dodelijke afloop. Het gaat dan voornamelijk om kinderen tussen de 4 en 14 jaar die vaak goed kunnen zwemmen. Dit kan gebeuren als afzuigroosters in een zwembad, die vaak op de bodem of tegen de wand van het zwembad zitten, niet goed afgedekt zijn en als de zuigkracht te sterk is. Op deze manier kan een zwemmer met zijn lichaam of met een lichaamsdeel onder water aan het rooster worden vastgezogen, dat vervolgens vacuümtrekt, met alle gevolgen van dien. Lees hier meer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!