Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen steeds vaker in bijstand

24-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-euromunten-armoede_15.jpg
Steeds meer kinderen groeien op in een gezin in de bijstand. Het ging vorig jaar om bijna 223.000 minderjarigen, 6,5 procent van het totaal. In 2009 was het 5,2 procent. ,,Het aantal volwassenen in de bijstand stijgt al een paar jaar. Dat zien we dus terug bij kinderen. Kinderen horen bij een volwassene'', zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam.
Vooral grote steden
Het CBS heeft onderzoek gedaan voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De cijfers zijn dinsdag naar buiten gebracht. Bijstandskinderen krijgen minder vaak speelgoed, sporten minder en hebben minder uitjes.
Gescheiden moeders
Volgens Latten zijn er in de grote steden naar verhouding meer gescheiden moeders, die alleen moeten rondkomen. Bovendien zijn er meer niet-westerse allochtonen dan in andere delen van het land. In die groep is de werkloosheid hoger.
Krimpgebieden
In de krimpgebieden is weinig werk. Jonge mensen met een hogere opleiding, en dus met meer kans op een baan, vertrekken naar andere delen van het land. De achterblijvers hebben vaker geen baan of komen in de bijstand terecht. Dat patroon verandert voorlopig niet, denkt Latten. ,,De nieuwe middenklasse trekt naar de grotere steden, kijk naar Amsterdam.''

Meer over:

diginieuws, bijstand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!