Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen onder de zestien jaar kunnen accounts op sociale media kwijtraken

11-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Apps social media 930x520
Op 25 mei gaat in Europa de nieuwe privacywet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG) in. Deze wet geeft Europeanen meer invloed op hun online privacy. Op sociale media zijn de gevolgen van de nieuwe wetgeving al merkbaar voor gebruikers onder de zestien jaar.  

Creditcard of identiteitsbewijs

Instagram vraagt bijvoorbeeld om een geboortedatum. Outlook wil een kopie van een identiteitsbewijs zien of er moet door middel van een overboeking met een creditcard bewezen worden, dat de ouders van een jonge gebruiker instemmen met het gebruik van het programma of applicatie. Minderjarigen kunnen hun account kwijtraken als er geen toestemming wordt gegeven door een ouder of voogd.

Identiteitsfraude

Over het afgeven of opsturen van een kopie van het identiteitsbewijs meldt de Rijksoverheid het volgende: ‘Slechts enkele organisaties zijn verplicht om een kopie van uw ID-kaart te vragen. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s en levensverzekeraars.’ Om identiteitsfraude te voorkomen is het belangrijk om bepaalde gegevens niet te verstrekken aan derden. Bij een kopie kan dat door bijvoorbeeld het Burgerservicenummer en de foto af te dekken.
In de Verenigde Staten ligt de minimum leeftijd voor het gebruik op sociale media overigens op dertien jaar. Bron: NOS / Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!