Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen in de sportschool zonder begeleiding

19-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
21261 keer bekeken
  •  
sportschool 930
Bij de twee grootste fitnessketens van ons land, Basic-Fit en Fit For Free, kunnen kinderen van 13 jaar zonder begeleiding sporten. De eigen regels van de sportscholen verbieden dit weliswaar, maar uit een steekproef van Kassa blijkt dat de controle daarop kan worden omzeild. Deskundigen spreken hun zorgen uit, omdat kinderen hiermee lichamelijke risico's lopen. Hun lichaam is nog in ontwikkeling en ze kennen hun grenzen niet of negeren deze.
Geen controle
Bij de twee grootste fitnessketens van het land, Basic-Fit (152 vestigingen) en Fit For Free (89 vestigingen) kun je tussen je 12 e en 16 e een abonnement afsluiten. Bij het inschrijven wordt gegarandeerd dat jeugdleden geen toegang krijgen zonder begeleidend lid dat ouder is dan 16 jaar.
Als Kassa de proef op de som neemt met een 13-jarige jongen, komt hij moeiteloos bij Basic-Fit binnen. Er is geen controle en ook bij foutief gebruik van de apparaten wordt hij in beide vestigingen niet aangesproken. Bij Fit For Free blokkeert het poortje in eerste instantie, maar bij een van de filialen waar Kassa langsgaat wordt het poortje alsnog geopend door een medewerker zonder te vragen naar de leeftijd.
Kans op schade
Sportsocioloog Agnes Elling vindt dat deze sportscholen garant moeten staan voor hun eigen regels. “Jongeren zijn nog in de groei, er is een kans op schade. Het aantal jongeren dat gekke dingen gaat doen in fitnesscentra zal toenemen, omdat die mogelijkheden er zijn.” Sportfysiotherapeut Tom Preijde vindt zelfs dat pubers ook niet onder begeleiding van een 16-plusser naar binnen moeten kunnen. “Als gemiddelde sporter weet je niet waar je over praat. De kennis ontbreekt vaak om jongeren op de juiste manier te begeleiden. Het is zeer onverstandig.”
Reactie
Fit For Free heeft na contact met Kassa direct de software gecontroleerd en alle clubs nogmaals instructies gegeven. Basic-Fit geeft aan dat degene die het contract tekent, erop moet toezien dat het kind ook echt onder begeleiding gaat sporten. Ze geven daarnaast aan dat hun medewerkers wel als uitgangspunt hebben het jeugdlid hierop aan te spreken als dit niet gebeurt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!