Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderen hebben ouders nodig bij aankoop eerste huis

06-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huissleutels 930
Ouders zijn steeds harder nodig bij de financiering van de eerste koopwoning van hun kinderen. Van alle starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, had ruim één op de drie woningkopers extra geld nodig. En die klopten massaal aan bij hun ouders.

Extra geld nodig

Van de starters die er nu over nadenken om een huis willen kopen, denken zelfs twee op de drie naast een hypotheek extra geld nodig te hebben. Bijna zestig procent daarvan is van plan hun hand op te houden bij papa en mama.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van Q&A in opdracht van Independer. Het onderzoeksbureau ondervroeg vierhonderd 20- tot 35-jarigen, waarvan 280 starters die de komende vijf jaar verwachten een woning te gaan kopen en 119 mensen die de afgelopen vijf jaar hun eerste huis hebben gekocht.

Stijgende huizenprijzen

De reden dat een hypotheek alleen niet meer toereikend is, heeft te maken met de stijgende huizenprijzen en strengere leeneisen. Sinds dit jaar kunnen huizenkopers maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. In 2017 lag dit percentage nog op 101 procent. En tien jaar geleden was het gebruikelijk om een hypotheek te nemen tot wel 110 procent van de taxatiewaarde.

Zien toekomst somber in

Uit het onderzoek blijkt verder dat starters die nog een woning zoeken de toekomst somber inzien. Ruim de helft van de ondervraagden die van plan is de komende vijf jaar een huis te kopen twijfelt of zij ooit aan een huis zullen komen door de stijgende huizenprijzen. Bij de ondervraagden die de afgelopen vijf jaar een huis hebben gekocht maakt 'slechts' één op de vier zich zorgen.
Bron: RTLZ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!