Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kinderdrankjes nog steeds te zoet'

18-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
limonade.jpg
Kinderdrankjes bevatten vaak veel suiker en andere toevoegingen. Bij een onderzoek door de Consumentenbond naar pakjes kinderdrinken bleken er veel van deze ingrediënten in te zitten. Slechts 4 van de onderzochte 20 pakjes bevatten minder dan 30 kilocalorieën per 100 ml.
Veel toegevoegde stoffen
Van de 20 drankjes werd het suiker-, sapgehalte en de zoetstoffen bekeken. Aan bijna alle onderzochte producten zijn aroma’s toegevoegd en in bijna de helft zitten kleurstoffen. Deze kleurstoffen verdoezelen het feit dat veel merken gewoon suikerwater serveren. Het enige merk dat 100 procent sap bevat, zonder kunstmatige toevoegingen is Appelsientje.
Hoog suikergehalte
Suikers die van nature in fruit zitten, zorgen toch voor een hoog suiker gehalte in een pakje, zo bevat een pakje in dit geval omgerekend bijna vier suikerklontjes. Het minste suiker bevat Simplie mixed fruit, dit drankje is gezoet met zoetstoffen en bevat slechts 1 kilocalorie per 100 ml. Het nadeel van dit drankje is echter dat het maar 0,2 ml vruchtensap per 100 ml bevat. Het fruit in dit drankje is dus ver te zoeken. 
Advies
Het is niet aan te raden om kinderen veel light drankjes te laten drinken aldus de Consumentenbond, zo wennen zij namelijk aan een zoete smaak. Kinderen kunnen het best al vroeg water en thee zonder suiker drinken met daarnaast maximaal één keer per dag een drankje dat suiker bevat. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!