Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep

10-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen2_14.jpg
Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts en worden vanwege complicaties tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als kinderen die geen kinderdagverblijf bezoeken.
25 miljoen euro per jaar
Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en UMC Utrecht. Volgens het onderzoek leidt buikgriep (gastro-enteritis) in de kinderopvang tot circa 25 miljoen euro per jaar aan extra kosten voor de samenleving. Zo steken de zieke kinderen soms ook hun (werkende) ouders aan.
Medewerkers die met meerdere groepen werken
Grote kinderdagverblijven met veel kinderen en de aanwezigheid van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten lijken buikgriep in de hand te werken. Medewerkers die gedurende de dag met meerdere groepen werken, vergroten die kans eveneens.
Weerstand in ontwikkeling
Volgens Remko Enserink van het UMC Utrecht blijkt uit het onderzoek dat hoe jonger het kind is, des te groter de kans op buikgriep. De weerstand van jonge kinderen is immers nog volop in ontwikkeling. Het risico op ziekenhuisopname door complicaties is kort na het eerste bezoek aan het kinderdagverblijf het grootst. ,,Maar kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken, ontwikkelen op de lange termijn geen betere weerstand tegen ernstige gastro-enteritis dan kinderen die thuis worden opgevangen”, aldus de onderzoeker.
Enserink pleit voor het uitvoeren van eenvoudige maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Een kwaliteitskeurmerk voor kinderopvangverblijven kan een stimulans vormen voor betere preventie.
Keurmerk
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meent dat er draagvlak lijkt te bestaan voor zo'n keurmerk, bijvoorbeeld door de invoering van een vignet met het opschrift Gezonde Kinderopvang. Of en hoe dit vignet vorm krijgt, is volgens het RIVM nog niet duidelijk. Er wordt gewerkt aan maatregelen die een gezonde kinderopvang moeten bevorderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!