Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kinderartsen waarschuwen voor energiedrankje

15-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Energiedrankje 930x520
Energiedrankjes zijn niet onschuldig en daarom zou de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moeten worden. Dat zegt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen maandag namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Klachten

Het drinken van de pepdrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. De Jong-Van Kempen: ,,Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Scholen verwijderen pepdrankjes

Volgens De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies.
Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag. 

Staatssecretaris ziet niets in verbod

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet niets in een verbod. ,,Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing", laat hij weten in een verklaring. Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. ANP

Meer over:

nvk, energiedrankjes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

emmap
emmap17 jan. 2018 - 17:34

Blokhuis zegt: 'Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing'.Misschien niet, maar een negatief advies lijkt me wel op zijn plaats.(Hadden ze destijds het roken maar verboden... wat had dát een hoop ellende gescheeld... )

snuffelbaard
snuffelbaard15 jan. 2018 - 18:37

De produktie van deze drankjes moet verboden worden. Helemaal eens met zie iets verderop 'rfd'. En ook helemaal eens met 'assautar'. Welke idioten maken deze rotzooi? Zelfregulering: laat me inderdaad niet lachen, op alle mogelijke manieren en met alle mogelijke middellen probeert men daar telkens weer onderuit te komen! Pak die imbecielen eindelijk eens aan! Gewoon 100 miljoen boete en als dat nog niet helpt: oppakken die hap..

Guardianangel
Guardianangel15 jan. 2018 - 16:04

Ik snap helemaal dit punt, maar laten we eerlijk wezen wat is er dan wel goed? Toen deze drankjes op de markt kwamen was dit al bekend maar nee we gaan het tijd perk in van alles is niet goed en moet verboden worden. Is het niet de tabak dan is het weer energie drank en de brandstof, hoe slecht is alcohol.... daar hoor je niemand over het te verbieden. Dat is nog steeds dood oorzaak nummer 1. Vroeger dronk ik wel is energy drank maar was een enkele keer maar wel dagelijks cola of dat zo goed is. Laten we lekker genieten van het leven en dan maar geen 150 worden. Lekker lang leven opgeborgen in een opvang huis go wat een feest.

Yvonne_909
Yvonne_90915 jan. 2018 - 13:30

Ik denk dat er wel meer dingen verboden mogen worden in de voedingsindustrie.Sowieso alles waar veel te veel suiker, zout en vet inzit.Welk voedingsmiddel zit er tegenwoordig niet vol mee?Wanneer wordt de voedingsmiddelenindustrie nou eens gedwongen om verantwoord voedsel te produceren en ze niet vol te proppen met goedkope smaakmakers en conserveringsmiddelen. De overheid laat de industrie veel te lang aanmodderen.Zelfregulatie werkt niet, de industrie krijgt veel te veel en veel te lang de ruimte om maar wat te doen en iedereen blij te maken met een dooie mus, want er zitten geen sancties op.Wij worden ongevraagd volgepropt en ziekgemaakt met dingen die wij niet willen en zeker niet nodig hebben.

marleenvanh
marleenvanh15 jan. 2018 - 13:19

Zie artikel over het is de verantwoordelijkheid van DE OUDERS dat kinderen gezond eten. Dat is een goed artikel, dit is -weer- de verantwoordelijkheid bij de verkeerden leggen!!

tenormin
tenormin15 jan. 2018 - 13:07

Denk toch dat de verantwoording bij ouders en school ligt. Als school het niet verkoopt kunnen ze daar niet terecht. Ja, ik weet het: dan gaan ze tijdens de pauze naar de Super. Maar ouders zijn het eerste beginpunt: communiceren over goede en minder goede drankjes. Veel Cola drinken is overigens ook slecht. (Terzijde: hoe dat facebook dingetje in mijn avatar staat is mij een raadsel trouwens). ☻

rfd
rfd15 jan. 2018 - 12:50

De produktie van deze drankjes moet verboden worden. 

b.dejalle
b.dejalle15 jan. 2018 - 12:34

waarom energiedrankjes?  Ga sporten , fietsen en wandelen dan doe je energie genoeg op en blijf langer gezond leven !!

cvgelderen
cvgelderen15 jan. 2018 - 12:34

Deze kankerverwekkende moeten in zijn geheel verboden worden. 

red1
red115 jan. 2018 - 12:33

we worden geleefd en geleefd en geleefd !!! dit mag niet dat mag niet zus mag niet zo mag niet dit moet dat moet zus moet zo moet!!!!!!!! WAT EEN GEZEIK!!!!!!!!!

1 Reactie
anduril
anduril15 jan. 2018 - 14:27

Aangezien de jeugd zich laat verleiden door de marketing van deze onzin producten (geldt ook voor sigaretten) en de ouders er weinig invloed op kunnen uitoefenen, is het nuttig dat de overheid ingrijpt.  Hoeveel ontspoorde jeugd en de gevolgen daarvan wil je hebben red1?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!