Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kind vaker voor de geboorte al onder toezicht

08-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby_eat_01.jpg
De laatste jaren worden steeds vaker verzoeken gedaan om ongeboren kinderen onder toezicht te stellen. In 2009 ging het nog om 132 verzoeken, in 2010 waren dat er 199 en in 2011 251. Een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming heeft donderdag een bericht van het programma De Vijfde Dag hierover bevestigd. Het gaat dan om bijvoorbeeld ongeboren kinderen van moeders met psychische problemen, psychiatrische stoornissen, een verstandelijke beperking of met een verslaving.
Zorgen
Ondertoezichtstelling is mogelijk vanaf 24 weken zwangerschap. Verloskundigen, artsen of andere hulpverleners melden bij de Raad voor de Kinderbescherming hun zorgen. Vervolgens wordt uitgezocht of die zorgen terecht zijn. Als de rechter bepaalt dat dat zo is, wordt het toezicht uitgevoerd door Bureau Jeugdzorg. Een gezinsvoogd houdt in de gaten hoe het gaat met de moeder en haar ongeboren kind.
Aandacht voor veiligheid
De stijging van het aantal verzoeken komt volgens de woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming door de verhoogde aandacht voor de veiligheid van kinderen.
Voorbereiding
,,Als ouders geen veilige omgeving kunnen bieden voor hun kind, moeten ze tijdens hun zwangerschap al voorbereid worden op een situatie waarin hun kindje mogelijk meteen na de geboorte al uit huis geplaatst wordt. Dat is een erg heftige gebeurtenis voor een moeder'', aldus de woordvoerster. Ze benadrukt wel dat het om een klein aantal gevallen gaat. ,,In Nederland werden vorig jaar ruim 180.000 kinderen geboren. 251 verzoeken tot ondertoezichtstelling is in dat licht best weinig.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!