Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kilometerheffing wegvervoer noodzakelijk'

11-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto stad 930 520
Wil Nederland voldoen aan klimaatdoelen dan zal het een variabele kilometerheffing voor wegvervoer moeten invoeren. Dat zegt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. De brancheorganisatie is inmiddels een onderzoek gestart naar de effecten van dergelijke maatregelen op het wagenpark en de CO2-uitstoot.

Hoogte heffing afhankelijk van CO2-uitstoot

Volgens de preses moet het gebruik van een auto worden belast, waarbij de prijs afhankelijk wordt van de CO2-uitstoot. Het kabinet wil de uitstoot in 2030 met 49 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Daarbij zouden tegen die tijd alleen nog maar emissieloze auto's mogen worden verkocht.
Volgens Van Eijck zijn deze doelen alleen haalbaar als ,,gewenst gedrag van automobilisten wordt beloond en ongewenst gedrag wordt belast". Een dergelijke heffing versnelt volgens Van Eijck ook de vergroening van het wagenpark. Volgens RAI Vereniging moet deze manier van ,,beprijzing" de norm worden voor al het vervoer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!