Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'

29-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cellen_virus_kanker.jpg
Onderzoekers kunnen mogelijk een tot nu toe ongeneeslijke vorm van uitgezaaide borstkanker toch bestrijden. Dat maakte het Maastricht UMC+ dinsdag bekend.
Chemotherapie
Als borstkanker uitzaait, worden bij een aanzienlijk deel van de patiënten de cellen op den duur resistent tegen chemotherapie. Vaak lijken de tumoren in eerste instantie verdwenen, maar komt de kanker terug en is dan uiteindelijk niet meer te bestrijden.
Killercellen
Onderzoekers hebben nu ontdekt dat als ze bij muizen zogenoemde killercellen injecteren, die de ongeneeslijke tumor aanvallen zonder de rest van het lichaam aan te tasten. Vermoedelijk werkt dat bij mensen net zo.
Deze killercellen moeten opgekweekt worden uit bloed van een speciaal geselecteerde donor. De cellen moeten namelijk niet geremd worden door het lichaam, geactiveerd worden door de kankercellen en alleen de tumor aanvallen.
Nog vijf jaar
Vermoedelijk duurt het nog vijf jaar voordat de onderzoekers zeker weten dat de behandeling ook bij mensen werkt en compleet veilig is. Mogelijk kan de behandeling dan ook in een eerder stadium van de ziekte plaatsvinden, of bij andere kankersoorten worden ingezet.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!