Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kijkersvragen over de levensloopverzekering

19-11-2005
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Kassa ontving diverse vragen over de nieuwe levensloopverzekering. Enkele veel voorkomende vragen worden in dit artikel beantwoord, door Frank van de Venne, financieel planner bij Capital Consult en medewerker van het financieel tijdschrift Fiscalert.
Is levensloop  eigenlijk wel zo voordelig? Belastingvoordeel nu wordt ongedaan gemaakt door belastingheffing straks.
-Klopt, maar vaak zal het tarief waarvoor je mag aftrekken bij de inleg hoger zijn dan het tarief wanneer je uitbetaald krijgt, want in zo’n verlofperiode kies je vaak voor 70 % of minder van je inkomen.
Wat gebeurt er met mijn geld bij overlijden?
-Als uw geld op een gewone levensloopspaarrekening staat,  komt het geld bij overlijden in één keer vrij – er moet dan meteen belasting over betaald worden. Dat kan ongunstig zijn omdat er dan een hoog tarief over moet worden betaald. Je mag het ook opgeven als postuum loon, dat pakt waarschijnlijk gunstiger uit.
Verzekeraars keren niets uit bij overlijden, tenzij er een overlijdensrisico verzekering in het levensloopproduct zit. Dat is toch diefstal...?
-Nee, daarvoor krijg je een zg. negatieve risicopremie terug, zeg maar een hoger rendement, dat is met name aantrekkelijk voor alleenstaanden.
Zullen banken en verzekeraars hoge kosten gaan berekenen voor de levensloopproducten die voor een leek nauwelijks zichtbaar zijn?
-Inderdaad zijn met name verzekeraars berucht om die hoge kosten. Maar er is nu heel veel concurrentie, dus dat zou de kosten laag kunnen houden.
Als je op verschillende sites probeert te berekenen hoelang je met een bepaald bedrag moet sparen voor een jaar verlof, dan krijg je heel verschillende uitkomsten.
-Dat komt omdat men van verschillende aannames uitgaat. U moet de uitkomsten zien als ruwe indicaties.
Kan ik levensloop gebruiken om een eventueel pensioentekort aan te vullen?
-Ja, al het geld dat nog op een levenslooprekening staat op het moment van pensionering mag onder bepaalde voorwaarden in uw pensioenpot gestopt worden.Uw maandelijkse pensioenuitkering gaat daarmee omhoog.
Als ik het geld in mijn pensioenpot stop, moet ik dan meteen belasting betalen over het hele bedrag en daarna nog eens bij mijn maandelijkse pensioen?
-Nee, als het bij het pensioen gestopt wordt, dan worden alleen de toekomstige uitkeringen belast.
Gaat mijn pensioenopbouw door tijdens levensloopverlof?
-De stortingen in de levenslooppot verlagen niet het pensioengevend salaris. In de opbouwfase gaat de pensioenopbouw dus onveranderd door. Ook in de uitkeringsfase is het wettelijk toegestaan dat de pensioenopbouw gewoon doorloopt. Het is echter de verwachting dat werkgevers de pensioenopbouw in de uitkeringsfase zullen uitsluiten. Anders wordt er immers twee keer over hetzelfde inkomen pensioen opgebouwd.
Mag ik een vrijkomende koopsom in de levensloop storten?
-Nee, er mag alleen geld van uw salaris voor worden gebruikt.
Kan ik het geld voor de levensloop gebruiken als aanvulling op de bijstand als ik daarin onverhoopt terecht kom bij langdurige werkloosheid?
-Het kan niet dienen als een periodieke aanvulling. Hiervoor is het nodig dat men een werkgever heeft. De wet staat wel toe dat het levenslooptegoed in één keer wordt opgenomen als men geen werkgever heeft, dus wanneer iemand werkloos wordt bijv. Er wordt dan in één keer belasting over geheven. Deze afkoopmogelijkheid moet wel zijn opgenomen in de voorwaarden van uw bank of verzekeraar.
Moet ik de levensloopregeling eerst opsouperen voordat ik recht heb op een uitkering?
-Nee.
Wie betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage voor de ziektekostenverzekering als ik verlof opneem?
- Dat betaalt uzelf, maar de werkgever is verplicht die bijdrage aan u terug te betalen. Dus op dit punt is de situatie tijdens verlof precies dezelfde als wanneer u erlof zou hebben.
Ik gebruik mijn spaarloon voor een lijfrentepolis. Kan ik daar van af als ik aan de levensloopregeling mee wil doen en is dat verstandig?
- U kunt een lijfrentepolis altijd premievrij maken. Een kort briefje aan de verzekeraar is hiervoor voldoende. Of het verstandig is hangt af van uw doelstelling. Vanaf 2006 kunnen lijfrentestortingen alleen nog gebruikt worden voor een aanvulling op uw pensioen. U kunt niet meer kiezen voor een zogenoemde overbruggingslijfrente, een uitkering waarmee u de periode tot aan uw pensioen overbrugt. De levensloopregeling biedt u meer flexibiliteit. Wilt u de mogelijkheid van een overbrugging openhouden, maak dan de polis premievrij. De eindwaarde van de premievrije polis mag u dan nog voor een overbrugging gebruiken. Maakt u de polis niet premievrij, dan mag u alleen nog de waarde van de polis op 1 januari 2006 voor een overbrugging gebruiken.
Ook als u nu al zeker weet dat u de lijfrente gaat gebruikne voor een aanvulling op uw pensioen, meot u het volgende bedenken. De kosten voor lijfrentepolissen zijn, zeker bij een relatief kleine premie van EUR 613, erg hoog. Het fiscale voordeel van de combinatie spaarloon/lijfrente mag dan groter zijn dan het fiscale voordeel van de levensloopregeling, de kosten zijn ook een stuk hoger. Beter kunt u het spaarloon een aantal jaren opsparen en dan in één keer in een lijfrentepolis storten. De kosten worden dan lager.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor