Kassa

'Kijk dit weekend uit met de zon'

12-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_08.jpg
Hoewel bijna ieder mens ervan houdt, blijft de zon een grote vijand voor de huid. Daarom is het met name zondag, als de temperaturen tot wel 21 graden kunnen stijgen, oppassen voor de zon. ,,Vooral mensen met een lichte huid en blond haar moeten uitkijken'', waarschuwt woordvoerster Marsja Meijer van het KWF Kankerfonds.
Aantal zieken meer dan verdubbeld
In Nederland is het aantal mensen met huidkanker in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld: van 15.000 naar nu ieder jaar ongeveer 44.000 gevallen. Dat komt niet omdat de zon feller is gaan branden of de ozonlaag slecht is. ,,Het komt vooral omdat we meer van de zon zijn gaan houden, meer op zonvakantie gaan, voor de zonnebank kiezen en überhaupt veel in de zon liggen'', vertelt de woordvoerster.
Zonkracht
Het is belangrijk te weten wat de zonkracht is, zo weet je of de hoeveelheid uv-straling hoog is. De zonkracht zou komende zondag tussen de 3 en 4 liggen. Dat is weliswaar niet zo hoog, maar wel als je nog geen beschermingslaag hebt en jezelf niet insmeert met anti-zonnebrandcrème. Je kunt dan flink verbranden en het risico op huidkanker vergroten, verzekert Meijer.
Goede bescherming 
Het is verstandig om tussen 12.00 en 15.00 uur niet in de zon te gaan zitten, of je anders goed te beschermen tegen de zonkracht. Ondanks het gevaar van de zon heeft een mens de uv-straling ook nodig voor het aanmaken van vitamine D. ,,De zon is ook goed om weerstand op te bouwen en de zon is ook goed voor je botten én preventief tegen een aantal kankersoorten.'' Maar dan moet je wel een kwartier tot een half uur even onbeschermd in de zon gaan zitten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!