Kassa

Kifid: Yarden hoeft versobering pakketpolis niet ongedaan te maken

06-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
yarden 1127

De doorgevoerde wijziging van de pakketpolis hoeft Yarden niet meer ongedaan te maken, bepaalt de geschillencommissie van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Om de versobering van de natura-uitvaartverzekering van Yarden is veel te doen geweest.

Eerder zijn er al twee uitspraken in dezelfde lijn geweest vanuit het Kifid. In dit geval ging het om het overbrengen van uitvaartdienstenpakketten in 1993 van de Vereniging voor Crematie AVVL naar AVVL Uitvaartzorg N.V. Ook bij die pakketten mag Yarden de voorwaarden van de pakketpolis eenzijdig wijzigen, stelt Kifid.

Versobering uitvaartverzekeringspakket 390.000 verzekerden

Vorig jaar besloot Yarden om het uitvaartverzekeringspakket voor 390.000 verzekerden te versoberen wegens financiële problemen. Het Kifid vindt dat voldoende duidelijk is gemaakt dat deze versobering noodzakelijk was. Wanneer Yarden dit niet zou doen, zouden consumenten met een pakketpolis volgens het Kifid slechter af zijn. De rechter oordeelde in de klachtzaak dat Yarden fout zat met het plotseling afwaarderen van de rechten van zijn pakketpolishouders, maar hieraan heeft de geschillencommissie geen aandacht gegeven. Volgens het Kifid bevat deze uitspraak 'geen inhoudelijk oordeel'.

Yarden in financiële problemen door aanhoudende lage rente

Al enig tijd verkeert Yarden in financiële problemen door de aanhoudende lage rente en de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten. De oude pakketpolissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie. Nabestaanden kunnen nu een pakket van een paar duizend euro samenstellen. De rest van de kosten moeten bijbetalen. Kifid heeft nog ruim 120 klachten over de Yarden-pakketpolis ontvangen.

Vorige week zag uitvaartverzekeraar DELA af van de overname van Yarden. Vorig jaar werd deze deal nog aangekondigd, maar het juridische gesteggel maakte de deal voor DELA te riskant. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!