Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kifid geeft ABN AMRO opnieuw tik op vingers om variabele rente

21-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
588 keer bekeken
  •  
930 x 520 ANP rente renteopslag geld
Klachtencommissie Kifid heeft opnieuw bepaald dat ABN AMRO bij een doorlopend krediet ten onrechte de rente niet mee heeft laten dalen met de marktrente. De zaak was door een consument aangespannen. Het ging ditmaal om een krediet met een woning als onderpand. Eerder kwam Kifid tot dezelfde conclusie voor normale doorlopende kredieten.
De jongste zaak draait om een zogenoemd Flexibel Hypotheek Krediet. Dit is een doorlopend krediet waarbij de consument de bank het recht van hypotheek op de woning geeft. Tenzij de bank bij het afsluiten duidelijk heeft gemaakt andere richtlijnen te hanteren, mag de consument er volgens Kifid op vertrouwen dat de rente ook daalt als de marktrente daalt.

Rente daalde sinds 2015 niet mee

In het specifieke geval had de klant de lening in 2006 afgesloten, maar volgde het rentetarief vanaf midden 2015 de ontwikkelingen van de marktrente niet meer. Die marktrente daalde vanaf dat moment enkel nog. Volgens ABN AMRO was het rentetarief marktconform en kan de rente niet zomaar worden vergeleken met die van een hypotheek.

Meerdere vergelijkbare klachten bekend

De uitspraak van Kifid is een tussenuitspraak die wel al bindend is. Daardoor hebben klant en bank de gelegenheid om een geschikte manier te vinden om de rente vast te stellen. Lukt dat niet, dan zal de geschillencommissie van Kifid die bepalen. Kifid geeft aan meer klachten te hebben ontvangen over het Flexibel Hypotheek Krediet van ABN AMRO. Met die andere zaken gaat de klachtencommissie pas verder als er in deze zaak een oplossing is gekomen.

ABN AMRO zegt zich te herkennen in de uitspraak van Kifid. De bank zal in gesprek gaan met de klant over een passende maatstaf voor de gerekende rentes, reageert een woordvoerder.

Oproep: meld je bij Kassa

Herken jij je in dit verhaal? Heb jij ook een Flexibel Hypotheek Krediet bij ABN AMRO afgesloten, of een vergelijkbaar product bij een andere bank of hypotheekverstrekker? En werd de flexibele rente niet verlaagd, terwijl de marktrente wel daalde? Laat het Kassa weten en mail je verhaal naar kassa@bnnvara.nl.

Ook bij doorlopende kredieten terechtgewezen

Eerder werd ABN AMRO al terechtgewezen bij gewone doorlopende kredieten met variabele rente. Daarvan gaf het bedrijf er zo'n 80.000 uit in de periode waarvoor Kifid de bank vermaande. Consumentenbond Claimservice kondigde in maart aan voor die leningen een miljoenenclaim bij de bank in te dienen. Later gingen de claimclub en de bank om tafel om de mogelijkheden van een compensatieregeling te onderzoeken. ANP / Kifid

Dossier wurgkredieten

Kassa besteedt al jaren aandacht aan woekerrentes op kredieten van onder andere Crédit Agricole en ABN AMRO. Bekijk alle informatie erover in ons speciale Dossier Wurgkredieten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!