Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kifid: financieel adviseur moet expliciet wijzen op premiedaling ORV

04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
ovr kassa overlijdensrisicoverzekering 930
Financieel adviseurs moeten consumenten expliciet erop wijzen als er premiedalingen zijn op de markt van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV). Klachteninstituut Kifid heeft in twee uitspraken adviseurs terechtgewezen, omdat ze zijn tekortgeschoten in hun zorgplicht. Kassa heeft het afgelopen seizoen meerdere keren laten zien dat financieel adviseurs massaal massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden door klanten niet of onvoldoende te wijzen op de tussentijdse premiedalingen.
Veel mensen maakten gebruik van de voorbeeldbrief op de Kassa-site, die is opgesteld door financieel advocaat Harm Jan Tulp. De brief refereert aan een eerdere Kifid-uitspraak waarbij een klant 3.200 euro aan te veel betaalde premie terugkreeg, omdat zijn adviseur hem niet had geïnformeerd over tussentijdse premiedalingen. Mede naar aanleiding van deze aandacht heeft Kifid het afgelopen jaar bijna honderd klachten van consumenten ontvangen over hun ORV.

Uitspraak: gemiste besparing vergoeden

Beide adviseurs in de twee nieuwste Kifid-uitspraken zijn tekortgeschoten in hun beperkte zorgplicht. Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, moet de consument aantonen dat hij daadwerkelijk schade heeft geleden. In de ene zaak slaagde de consument daar niet in. In de andere zaak heeft de consument daadwerkelijk een nieuwe ORV afgesloten, tegen een veel lagere premie. De financieel adviseur moet aan deze consument de gemiste premiebesparing, naar schatting ruim 900 euro, vergoeden. De details over beide zaken lees je hier op de website van het Kifid.

Kassa ORV-dossier

Bekijk hier het Kassa ORV-dossier , met daarin onze uitzendingen en de voorbeeldbrief die je kan sturen naar je financieel adviseur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!