Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kifid: Bank mag onbewerkte kopie identiteitsbewijs vragen

12 jan 2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1072 keer bekeken
  •  
paspoort identiteitsbewijs 1127

Een klant van de bank ABN AMRO diende een klacht in bij de Kifid, omdat de bank een onbewerkte kopie van haar identiteitsbewijs wilde, ter verificatie. Geschilleninstituut Kifid heeft nu geoordeeld dat de bank dit weldegelijk mag doen. De kopie mag echter niet onbewerkt worden opgeslagen.

De klant in kwestie stuurde een kopie van haar identiteitsbewijs naar de bank, maar heeft daarbij het Burgerservicenummer afgeplakt en aan weerzijden van het document een sticker geplakt met het logo van de bank. ABN AMRO accepteerde dit niet en verlangde een onbewerkte kopie ter verificatie van de identiteit van de klant. Mevrouw liet het er niet bij zitten en diende vervolgens een klacht in bij de Kifid. 

Kifid doet uitspraak

Kifid heeft nu een uitspraak gedaan in de kwestie: ABN AMRO mag weldegelijk vragen om een onbewerkte kopie van het identiteitsbewijs. Banken en andere financiële instellingen hebben namelijk een verplichting om te controleren op witwassen. Daarom is het terecht om een onbewerkte kopie te eisen, zodat de identiteit kan worden vastgesteld. 

AVG-richtlijnen

Wel plaatst Kifid een kanttekening vanwege de privacywet AVG. De privacyrichtlijn gaat uit van “minimale gegevensverwerking”. De wet stelt niet dat de pasfoto moet worden opgeslagen, ook mag een onbewerkte kopie niet zomaar worden bewaard. Dit is om misbruik van de gegevens te voorkomen. 

Bank mag geen onbewerkte kopie bewaren

Kortom, banken en andere financiële instellingen mogen wél ter verificatie een onbewerkte kopie eisen. Wil de bank de kopie opslaan? Dan moet die dusdanig bewerkt worden dat de foto niet leesbaar is. Ook moet het bedrijf een watermerk aanbrengen.

 Bron: Kifid/ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar