Kiezers verzuipen in de stemwijzers
02-06-2009
• leestijd 2 minuten
De kiezer lijkt met een groeiend aantal stemwijzers door de bomen het bos niet meer te zien. Dat stelt directeur Nel van Dijk van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), nu het aantal hulpmiddelen en internetvragenlijsten om een politieke voorkeur gefilterd te krijgen zo toeneemt.
In toenemende mate melden belangenorganisaties zich bij het politieke instituut met het verzoek samen een stemwijzer op te zetten. Daarmee vragen die organisaties aandacht voor hun eigen belangen. ,,Belangengroepen durven steeds minder een stemadvies te geven en grijpen daarom massaal naar een eigen stemwijzer'', zegt Van Dijk. Volgens het IPP zijn er inmiddels twaalf hulpmiddelen voor kiezers op internet.
De directeur weet niet of de stemwijzers van de belangengroepen en zelfs commerciële partijen als de Libelle Kiescoach worden gebruikt om meer mensen naar hun eigen website te sturen. Daarop kunnen zij met advertenties verdienen. ,,De belangenorganisaties melden zich bij ons omdat ze vinden dat hun onderwerp in de stemwijzer moet worden behandeld'', weet van Dijk.
,,Dat doen wij niet. Voor ons zijn de partijprogramma's het uitgangspunt en niet waaraan belangengroepen aandacht willen geven. Het is aardig dat zij naar middelen zoeken om hun achterban te bedienen, maar onze doelstelling is educatief.'' Op die manier wil het IPP bereiken dat mensen met verschillende opvattingen en van verschillende partijen de stemwijzer kunnen doen. ,,Wat daar vervolgens uitkomt is niet relevant'', vindt Van Dijk.
Nieuw is onder meer de Groene Kieswijzer van de Stichting Natuur en Milieu, die inmiddels bijna 22.000 keer is geraadpleegd. De kieswijzer werd speciaal gemaakt voor de Europese verkiezingen. Dat geldt ook voor de Wereldstemwijzer, die extra aandacht vraagt voor ontwikkelingssamenwerking, landbouw en wereldhandel.
De stemwijzer van het IPP is bijna 500.000 keer geraadpleegd. Uit onderzoek van het instituut blijkt dat mensen er wel wat van opsteken, maar dat slechts een klein deel zich door de stemwijzer laat leiden. ,,Als die kiezer eenmaal in het stemhokje staat, maakt die toch zijn of haar eigen keus. Een klein percentage laat zich wel door de stemwijzer leiden, maar dat is maar betrekkelijk'', zegt Van Dijk.
Bron: ANP