Kassa

Kidshaming: moderne opvoeding of juist beschadigend?

05-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1800 keer bekeken
  •  
kidshaming 1127

Eens in de zoveel tijd ontstaan er nieuwe trends op sociale media. Lange tijd was dat het zogeheten ‘petshaming’ waarbij een foto werd gedeeld waarin een huisdier is te zien dat iets stouts heeft gedaan. Tegenwoordig gebeurt dat ook bij kinderen. Dat heet 'kidshaming'. Maar hoe onschuldig is het eigenlijk?

Bij ‘kidshaming’ wordt het kind op een ‘humoristische’ wijze terechtgewezen op een fout die is gemaakt. Vaak doormiddel van een foto of video waarop het kind is te zien. Daarbij wordt aangegeven wat het kind fout heeft gedaan. De Amerikaanse trend is ontstaan als een manier voor sommige ouders om hun kinderen op te voeden door hen publiekelijk te kakken te zetten.

Is het wel zo onschuldig?

Toch ontstaat inmiddels de vraag of het fenomeen wel zo onschuldig is als het lijkt. Want welke gevolgen kan het hebben voor het vaak jonge kind als zo’n bericht viraal gaat op het internet? Experts waarschuwen voor de gevolgen van kidshaming. Uit diverse artikelen en nieuwsberichten blijkt dat pedagogen aangeven dat het fenomeen weldegelijk negatieve effecten kan hebben op de langere termijn. 

Gevolg van kidshaming 

Justine Pardoen, van Bureau Jeugd & Media, is expert op het gebied van mediaopvoeding. Pardoen onderschrijft de zorgen die meerdere experts hebben over de Amerikaanse trend. "Het heeft een groot effect op de ontwikkeling van het kind", laat Pardoen weten.

Langdurig gevolg

Pardoen heeft vaak uitvoerige gesprekken met zowel kinderen als ouderen over mediagebruik. Zelfs bij mensen op leeftijd kunnen ervaringen van schaamte nog een rol spelen. “Kleine trauma’s horen deels bij de opvoeding, bijvoorbeeld bij het leren van zindelijkheid", vertelt Pardoen. Een deel van die “mini-trauma’s” horen bij de ontwikkeling en zijn nodig.

Waar het volgens Pardoen schuurt, is dat kidshaming een trauma kan geven dat wél voorkomen had kunnen worden. Ouders kiezen er immers voor om dergelijke foto’s en video’s te uploaden. “Dat doet wat met het zelfbeeld van een kind. Dat gevoel van schaamte ontwikkelt een kind al vanaf het moment dat het zindelijk is”, aldus Pardoes. 

Wanneer het viraal gaat

Verder vertelt Pardoen dat wanneer een video viraal gaat, het niet langer meer binnen de vertrouwde kring van de familie blijft; iedereen kan het zien. Als voorbeeld noemt Pardoen een video van een Amerikaanse vader die dezelfde poses aanneemt op foto’s als zijn tienerdochter, om haar te laten zien hoe het overkomt op anderen. Hierin geeft Pardoen aan dat het een pedagogisch aspect heeft, omdat het een dialoog opent over welk beeld bepaalde foto’s kunnen geven. Toch blijft het een situatie waarin iemand openbaar beschaamd wordt.

Eerst denken, dan niet doen

Uit het gesprek wordt duidelijk dat het erg belangrijk is dat een ouder zich vooraf afvraagt welke gevolgen het heeft voor het kind. "Hoe grappig het ook lijkt voor de volwassene; voor een kind kan het langdurige schade opleveren", vertelt Pardoen.

Kidshaming bij adolescenten

Ook bij adolescenten is het gevolg van de ‘humoristische’ trend duidelijk zichtbaar, zo blijkt uit een artikel van het Children’s Hospital Colorado.

Marlena Romeno, een senior gedragstherapeut van het Children’s Hospital Colorado, geeft in aan dat kidshaming destructieve gevolgen kan hebben bij pubers. Juist omdat zij zich in een turbulente periode in hun leven bevinden, kan het fenomeen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hun identiteit. 

Kind voelt zich slecht over zichzelf

Romeno vult daarop aan dat als een ouder slecht gedrag publiekelijk aanstipt, het gevolg kan zijn dat de puber zich niet slecht gaat voelen over het gedrag. Het kind kan zich juist slecht gaan voelen over zichzelf. Het gevolg daarvan kan dan weer zijn dat het kind zich juist gaat afzetten tegen zijn of haar ouders, waardoor de kans op verder slecht gedrag alleen maar toeneemt. Een averechts effect.

Kinderen en sociale media

Inmiddels blijkt dat de trend geen goede toevoeging is op de opvoeding van een kind. Ook de bijkomende ‘likes’ en populariteit op sociale media zijn geen goede invloed voor het kind. Dat bleek ook toen Kassa uitgebreid aandacht besteedde aan kinderen op sociale media.

Tekst gaat verder onder het fragment.

Kidshaming is niet kinderachtig

Kortom, het is duidelijk dat experts het erover eens zijn: kidshaming is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. Het trauma dat het veroorzaakt kan langdurige gevolgen hebben voor het kind dat zich veilig zou moeten voelen bij de ouders. Kidshaming is dus niet kinderachtig.

Bron: Bureau Jeugd & Media, Children’s Hospital Colorado, Harvard Health Publishing, Nu.nl, Frankwatching

Heb jij een vraag over opvoeding of kidshaming? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten? Dat kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

kraanjan
kraanjan7 jan. 2022 - 15:32

Vroeger deden volwassenen het ook in bepaalde gebieden in Nederland, dan werd je op een boerenkar gezet en door het dorp gereden, hoeveel schade en leed heeft dat tot gevolg gehad.

agapon1951
agapon19517 jan. 2022 - 14:24

Als je kinderen toestaat van jongs af aan NIET buiten te spelen en met die stomme domme elektronica opzadelt, waarin geweld en agressie de hoofdrol spelen, dan kun je heden ten dage zien waartoe het leidt. De gedragen zich erger dan een paar losgeslagen apen welke soort gelijk gedrag vertonen (lees Desmond Harris) is duidelijk merkbaar dat ouders geen en onvoldoende aandacht geven aan aanmoediging en beloning, maar ook terechtwijzen en dan disciplinair op treden. De kinderen teveel aan hun lot worden overgelaten met en bij mensen met dubbele inkomens. Vooral bij mensen die dit wel moeten doen omdat anders er geen droog brood meer op de plank komt. Geen van de tegenwoordige ouders durven nog in te grijpen als dat tuig weer de hulpverleners lastig vallen, of de politie bekogelen met stenen, dieren mishandelen alsof dat allemaal de normaalste zaak van de wereld. Er komen steeds meer van deze zieke gasten in beeld die zich van god noch gebod iets aantrekken. Daarnaast echter een overheid die zeer laakbaar gedrag kan worden verweten door de wachtlijsten die uitlopen richting 2 jaar, terwijl directe hulp noodzakelijk is. Vele kinderen (5000 op straat rondzwerven zonder ouderlijk thuis. Kinderen wiens ouders afhankelijk zijn van de voedselbanken (ander half miljoen). Het leidt in combinatie met die elektronische (welke onvoldoende beveiligd is) troep tot totale chaos. Men gelooft niet meer in de overheid die er echt niet eer is voor de burger. Dan nog dit als je in een omgeving op gaat houden waar geweld wordt uitlokt en vervolgens klappen van de politie oploopt, is het je eigen schuld. Laat deze agenten met rust, ja ook Justitie.

Helen 66
Helen 667 jan. 2022 - 12:57

Ouders die hun kind te kakken zetten "voor de leuk" op sociale media zouden daarop aangesproken moeten worden en verplicht moeten worden de foto's/video's eraf te halen. Bij weigering of herhaling, zouden ouders bestraft moeten worden met een behoorlijke boete, die oploopt per herhaling. En wellicht verplicht een opvoedingscursus volgen. Ze hebben blijkbaar geen idee wat de gevolgen zijn voor hun kind, die voor het leven beschadigd kan worden en het vertrouwen in ouders zal verliezen. Je zet de ouder-kind relatie op het spel. Wil je dat?

Helen 66
Helen 667 jan. 2022 - 12:45

Ouders en school! moeten hierover met de kinderen praten, met name de basisschoolgroepen 7 en 8 en de brugklas. Het kan niet te vaak worden verteld. Kinderen moeten weten hoe gevaarlijk naaktfoto's/video's kunnen zijn. Het kan depressies en zelfs zelfdodingen voorkomen. Ze moeten leren dat dit NIET normaal is. Ze zijn sowieso veel te jong om de gevolgen te kunnen overzien.

Wijdeveld
Wijdeveld7 jan. 2022 - 11:42

Het is voor de huidige ouders het verdoezelen van hun onvermogen om hun kinderen gelukkig op te voeden. Hier mankeert de laaatste decennia nog wel veel aan.

Wijdeveld
Wijdeveld7 jan. 2022 - 11:39

Waarom doen ouders dit: om hun eigen onvermogen tot opvoeden te verdoezelen. Het zijn trieste amerikaanse idiote ontwikkelingen die alleen maar schade veroorzaken

Dave lubeck
Dave lubeck7 jan. 2022 - 11:01

Wat een onzin allemaal ! Shamen van kinderen . BAH ! Nee , de oorzaak dat kinderen etters zijn is nog steeds de opvoeding . De zogenaamde moderne ouders die altijd maar zeggen , zoals ik opgevoed ben zal ik NIET doen met mijn kinderen . Heel vaak is het gevolg dat het kinderen zijn die niet te handhaven zijn omdat de ouders totaal geen aandacht meer hebben aan hun kinderen . Op de eerste plaats WEG MET DIE ONZIN VAN KINDERTELEFOON EN AL DAT SOORT SHIT DIE DE OVERHEID IN HET LEVEN HEEFT GEROEPEN !!! Beginnen om ouders van tegenwoordig te beginnen om op een ouderwetse manier op te voeden . Zijn ouders niet opgevoed zoals het hoort , kan je als ouders NOOIT een kind opvoeden zoals het hoort . Maar dan vraag je je af , wat is opvoeden zoals het hoort !!! Nou opvoeden zoals het hoort is zoals ik vroeger in de jaren 60 / 70 ben opgevoed . was ik lief werd ik ook vertroeteld door mijn ouders , had ik wat vervelends uitgespookt dan kreeg ik een flinke Ram voor m'n hersens ! Kreeg ik een maand niet naar vriendjes en naar buiten , uitgezonderd op het balkon spelen en luchtje scheppen . Ja Ja , en toen had je geen telefoons en computer spelletjes en daar is ook nog veel over te zeggen hoe slecht dat is voor kinderen maar dat is voor een andere keer . Nee mensen , zijn je kinderen vervelend en aan het etteren zijn dan geef je ze gewoon een flinke rotschop , heb ik ook gehad , en ben er niet slecht van geworden . Hoe ze tegenwoordig opgevoed worden worden het over algemeen TUIG / SCHOREM , en ik ken ze !!!

1 Reactie
kraanjan
kraanjan7 jan. 2022 - 15:37

Zo te lezen vraag ik mij af of u tevreden bent.

sira
sira7 jan. 2022 - 10:53

Is dit kwaadwillend bedoeld of met een knipoog? Ik kijk altijd met plezier naar Funniest Home Videos, daar gebeurt hetzelfde. Meestal kunnen die kinderen, later als ze groot zijn, er zelf ook om lachen. Slaan we tegenwoordig met een heleboel zaken niet een beetje door?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!