Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kidshaming: moderne opvoeding of juist beschadigend?

05-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2135 keer bekeken
  •  
kidshaming 1127

Eens in de zoveel tijd ontstaan er nieuwe trends op sociale media. Lange tijd was dat het zogeheten ‘petshaming’ waarbij een foto werd gedeeld waarin een huisdier is te zien dat iets stouts heeft gedaan. Tegenwoordig gebeurt dat ook bij kinderen. Dat heet 'kidshaming'. Maar hoe onschuldig is het eigenlijk?

Bij ‘kidshaming’ wordt het kind op een ‘humoristische’ wijze terechtgewezen op een fout die is gemaakt. Vaak doormiddel van een foto of video waarop het kind is te zien. Daarbij wordt aangegeven wat het kind fout heeft gedaan. De Amerikaanse trend is ontstaan als een manier voor sommige ouders om hun kinderen op te voeden door hen publiekelijk te kakken te zetten.

Is het wel zo onschuldig?

Toch ontstaat inmiddels de vraag of het fenomeen wel zo onschuldig is als het lijkt. Want welke gevolgen kan het hebben voor het vaak jonge kind als zo’n bericht viraal gaat op het internet? Experts waarschuwen voor de gevolgen van kidshaming. Uit diverse artikelen en nieuwsberichten blijkt dat pedagogen aangeven dat het fenomeen weldegelijk negatieve effecten kan hebben op de langere termijn. 

Gevolg van kidshaming 

Justine Pardoen, van Bureau Jeugd & Media, is expert op het gebied van mediaopvoeding. Pardoen onderschrijft de zorgen die meerdere experts hebben over de Amerikaanse trend. "Het heeft een groot effect op de ontwikkeling van het kind", laat Pardoen weten.

Langdurig gevolg

Pardoen heeft vaak uitvoerige gesprekken met zowel kinderen als ouderen over mediagebruik. Zelfs bij mensen op leeftijd kunnen ervaringen van schaamte nog een rol spelen. “Kleine trauma’s horen deels bij de opvoeding, bijvoorbeeld bij het leren van zindelijkheid", vertelt Pardoen. Een deel van die “mini-trauma’s” horen bij de ontwikkeling en zijn nodig.

Waar het volgens Pardoen schuurt, is dat kidshaming een trauma kan geven dat wél voorkomen had kunnen worden. Ouders kiezen er immers voor om dergelijke foto’s en video’s te uploaden. “Dat doet wat met het zelfbeeld van een kind. Dat gevoel van schaamte ontwikkelt een kind al vanaf het moment dat het zindelijk is”, aldus Pardoes. 

Wanneer het viraal gaat

Verder vertelt Pardoen dat wanneer een video viraal gaat, het niet langer meer binnen de vertrouwde kring van de familie blijft; iedereen kan het zien. Als voorbeeld noemt Pardoen een video van een Amerikaanse vader die dezelfde poses aanneemt op foto’s als zijn tienerdochter, om haar te laten zien hoe het overkomt op anderen. Hierin geeft Pardoen aan dat het een pedagogisch aspect heeft, omdat het een dialoog opent over welk beeld bepaalde foto’s kunnen geven. Toch blijft het een situatie waarin iemand openbaar beschaamd wordt.

Eerst denken, dan niet doen

Uit het gesprek wordt duidelijk dat het erg belangrijk is dat een ouder zich vooraf afvraagt welke gevolgen het heeft voor het kind. "Hoe grappig het ook lijkt voor de volwassene; voor een kind kan het langdurige schade opleveren", vertelt Pardoen.

Kidshaming bij adolescenten

Ook bij adolescenten is het gevolg van de ‘humoristische’ trend duidelijk zichtbaar, zo blijkt uit een artikel van het Children’s Hospital Colorado.

Marlena Romeno, een senior gedragstherapeut van het Children’s Hospital Colorado, geeft in aan dat kidshaming destructieve gevolgen kan hebben bij pubers. Juist omdat zij zich in een turbulente periode in hun leven bevinden, kan het fenomeen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hun identiteit. 

Kind voelt zich slecht over zichzelf

Romeno vult daarop aan dat als een ouder slecht gedrag publiekelijk aanstipt, het gevolg kan zijn dat de puber zich niet slecht gaat voelen over het gedrag. Het kind kan zich juist slecht gaan voelen over zichzelf. Het gevolg daarvan kan dan weer zijn dat het kind zich juist gaat afzetten tegen zijn of haar ouders, waardoor de kans op verder slecht gedrag alleen maar toeneemt. Een averechts effect.

Kinderen en sociale media

Inmiddels blijkt dat de trend geen goede toevoeging is op de opvoeding van een kind. Ook de bijkomende ‘likes’ en populariteit op sociale media zijn geen goede invloed voor het kind. Dat bleek ook toen Kassa uitgebreid aandacht besteedde aan kinderen op sociale media.

Tekst gaat verder onder het fragment.

Kidshaming is niet kinderachtig

Kortom, het is duidelijk dat experts het erover eens zijn: kidshaming is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. Het trauma dat het veroorzaakt kan langdurige gevolgen hebben voor het kind dat zich veilig zou moeten voelen bij de ouders. Kidshaming is dus niet kinderachtig.

Bron: Bureau Jeugd & Media, Children’s Hospital Colorado, Harvard Health Publishing, Nu.nl, Frankwatching

Heb jij een vraag over opvoeding of kidshaming? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten? Dat kan hieronder!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!