Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Start van 'De Maand van het Budget'

1 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De maand van websitee
Vandaag begint Kassa aan een nieuwe uitdaging: De Maand van het Budget! Een maand lang letten op de kleintjes, en in kaart brengen waar ons geld zoal naar toe gaat. Alles om te kijken of je wellicht ergens op kunt besparen, en wellicht zelfs een beetje kunt overhouden aan het eind van de maand.
Hoe begin je? 
Hoe begin je nu aan zo’n maand? Simpel. De eerste stap is inzichtelijk maken wat erin komt en wat er uit gaat. Dat kan op twee manieren.
Zo kun je bijvoorbeeld een huishoudboekje bij houden. Dit maak je makkelijk zelf: neem een leeg schrift. Op de linkerpagina schrijf je alle inkomsten van die maand, op de rechterpagina schrijf je alle uitgaven (met datum).
Een ander goed startmiddel is het invullen van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies . Het Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar je geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen.
Inzichtelijk maken
Door inzichtelijk maken wat je uitgeeft en in welke mate, draagt al ontzettend bij aan bewustwording in hoe je met geld om gaat. Zo kan het bijvoorbeeld dat uit jouw huishoudboekje blijkt dat je heel veel geld uitgeeft aan koffie op het station, zonder dat je daar erg in hebt. Op dat soort ‘lekkosten’ kun je gemakkelijk besparen: heb je echt iedere dag een kopje koffie nodig?
Spelregels/voorwaarden
Zoals elke maand hebben we spelregels opgesteld. Deze maand zijn dit niet echt regels, meer richtlijnen die je helpen de financiën op een rijtje te krijgen. Je vindt ze hier .
Noot van de redactie
We begrijpen dat budgetteren voor mensen met grote financiële problemen niet de kantenklare oplossing is. Het doel van dit experiment is het creëren van een zekere bewustwording omtrent ons uitgave patroon. We proberen handvaten te bieden waarmee iedereen – of je nu moeite hebt met rondkomen van je salaris, of niet – hopelijk uit de voeten kan, en mogelijk geld mee kan besparen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

maria duis
maria duis2 apr 2017 - 8:34

Handvatten

1 Reactie
cantate
cantate2 apr 2017 - 11:26

Het is allebei correct (zie o.a. Taalunie en het Nieuwe Groene Boekje).