Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Keuzehulp voor zwangere vrouwen moet neutraal zijn'

18-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger1-930x520
Organisaties die keuzehulp aan zwangere vrouwen bieden, moeten dat neutraal en onafhankelijk doen. Als organisaties vrouwen een bepaalde kant op sturen, moeten ze niet in aanmerking komen voor overheidssubsidie, vindt Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.
Ellemeet doelt met haar pleidooi op Siriz, een stichting die in 2010 voortkwam uit de Vereniging Ter Bescherming voor het Ongeboren Kind. Volgens Ellemeet gaat de organisatie te sturend te werk en verspreidt ze ,,medische onjuiste informatie''. Ellemeet wil weten wat staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) onder ,,onafhankelijke keuzehulp'' verstaat.

Geen financiering vanuit overheid

De Groene berichtte vorige maand over Siriz en beschreef onder meer een chatgesprek. Daarin vroeg een Siriz-medewerker aan een zwangere vrouw of die, als ze op haar tachtigste zou terugkijken, een abortus als de juiste beslissing zou beschouwen. ,,Deze informatie is voor mij de reden om niet te financieren vanuit de overheid'', aldus Ellemeet.

Medisch onjuiste informatie

Ellemeet vindt Lilianne Ploumen (PvdA) aan haar zijde. ,,Kan het kabinet garanderen dat er geen cent gaat naar organisaties die medisch onjuiste informatie geven'', vroeg Ploumen donderdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Geradicaliseerd

Kees van der Staaij (SGP) vindt dat Ellemeet ,,klakkeloos achter een lastercampagne'' aan loopt en dat GroenLinks is ,,geradicaliseerd'' in haar standpunt.

Kwaliteitsstandaarden

Blokhuis liet vorige maand aan de Kamer weten aan ,,kwaliteitsstandaarden'' te werken waaraan al dit soort organisaties voor 2019 moeten voldoen. Ellemeet en Ploumen dringen erop aan die voor 1 december af te hebben. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!