Kassa

Keuze in Den Haag het grootst

02-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stemmen_05.jpg
In Den Haag heeft de kiezer woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de meeste keus uit een partij. Op het stembiljet staan maar liefst twintig partijen. Er zijn daar 45 zetels te verdelen. Amsterdam volgt als tweede met negentien partijen (45). Almere is goede derde: zestien partijen (39). In vier gemeenten doen maar drie partijen mee aan de verkiezingen: Tubbergen (19), Bunnik (15), Rozendaal (9), en Vlieland (9).
In Druten is het voor een partij lastig om in de raad te komen. Maar liefst elf partijen strijden in de Gelderse gemeente voor zeventien zetels, gevolgd door Harlingen. Tien partijen doen daar mee voor eveneens zeventien zetels. In de twaalf provincies kunnen ruim twaalf miljoen mensen naar de stembus. In totaal zijn 8867 zetels te verdelen. In Zuid-Holland wonen de meeste kiesgerechtigden: ruim 2,6 miljoen, in Flevoland de minste: ruim 280.000. In Schiermonnikoog mogen de minste mensen stemmen: 754.
In een aantal plaatsen zijn geen verkiezingen, omdat daar de afgelopen jaren gemeentelijke herindelingen zijn geweest of de komende tijd herindelingen komen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!