Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Keurslager verkoopt plofkippen

10-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
195x90_plofkip_01.jpg
Bijna de helft van de keurslagers vertelt één of meerdere onwaarheden over de reguliere kip die ze verkopen. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier . Een medewerker van de dierenwelzijnsorganisatie deed zich bij 50 keurslagers voor als klant en nam het gesprek op met een verborgen camera.
Niet naar buiten
Bijna de helft (23) van de keurslagers vertelt één of meerdere leugens over de goedkoopste kip die ze verkopen. Ze bevestigden ten onrechte dat deze reguliere kip, oftewel 'plofkip', buiten kon lopen of noemden een veel te hoge slachtleeftijd. Opvallend is verder dat de slagers vaak geen antwoord hadden op vragen over de leefruimte van de kip. "Ik denk niet meer dan tien per vierkante meter, maar ze kunnen naar buiten rennen als ze willen en daar granen pikken." Daarnaast werd er volgens Wakker Dier meerdere malen onzin verkocht. Zo werd aangegeven dat de plofkip überhaupt bij de keurslager niet te vinden is. "Slagers verkopen geen plofkip, dat ligt alleen in de supermarkt." "Wij mogen plofkip niet verkopen, daar worden we op gekeurd."
'Stop-de-Plofkip'-campagne
In de studio zijn Hanneke vann Ormondt van Wakker Dier en Ruud Bakker van de Vereniging van Keurslagers. De actie van Wakker Dier is in het kader van hun 'top-de-Plofkip'-campagne. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat de plofkip definitief uit de schappen verdwijnt en dat alle kip minimaal 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming krijgt. Verschillende A-merken en supermarkten hebben inmiddels al aangegeven deze overstap te maken. De Keurslagers lopen volgens Wakker Dier dan ook achter de feiten aan. Juist de Keurslagers zouden volgens Wakker Dier het voortouw moeten nemen, maar doen dat te weinig.
Gildehoen
De Vereniging van Keurslagers geeft aan niet blij te worden van de foutieve voorlichting aan de klanten. Zij denkt dat het vooral komt door de complexiteit van tegenwoordige slagerijen. Er is zo'n wirwar van zaken waar een keurslager mee bezig is. Voedselveiligheid staat voorop, daarna komen andere zaken als dierenwelzijn. De vereniging gaat de oorzaken van de foutieve voorlichting onderzoeken en kijken hoe ze dit kunnen verbeteren. Verder stelt ze dat er wel degelijk actie wordt ondernomen om van de plofkip af te stappen, zoals bijvoorbeeld de introductie van het iets diervriendelijker gefokte Gildehoen. Deze kip zit tussen de reguliere kip en de 1 ster kip van de dierenbescherming in. Daarnaast verkopen keurslagers meestal naast de reguliere kip ook andere soorten kip. Volledig omschakelen is voor hen echter minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld voor een supermarkt, omdat ze geen gezamenlijk inkoopbeleid hebben. Iedere keurslager verzorgt zijn eigen inkoop.    
Bijnaam
De reguliere kip wordt 'plofkip' genoemd vanwege de razendsnelle manier van vetmesten. Binnen zes weken transformeert het vleeskuiken van een bolletje van 40 a 50 gram tot een kip van ruim twee kilo. De manier van fokken zorgt voor grote gezondheidsproblemen bij het dier. Zo heeft 90% van de dieren lichte tot zware problemen met lopen. Bij bijna 10% van de kippen zijn deze problemen zo erg dat ze helemaal niet meer kunnen lopen. In 2011 zijn er ongeveer 450 miljoen plofkippen geslacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!