Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Keurmerk tegen misleidende energieverkopers

7 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuut
windmolen windenergie energie groen stroom 930
Na de reeks van klachten over agressieve en misleidende verkooppraktijken komt de energiemarkt met een eigen keurmerk. Bedrijven die energiecontracten aanbieden en zich aan de regels houden kunnen er binnenkort een krijgen. Ook vergelijkingswebsites kunnen er aanspraak op maken. Ze moeten dan onder meer vindbaar en benaderbaar zijn voor klanten.
Andere voorwaarden zijn het houden aan de bestaande regels en duidelijkheid over de eigenaren. Het keurmerk, dat zich richt op transparantie en niet de kwaliteit van de dienstverlening, zal worden uitgegeven door het Centraal Intermediair Register Energiemarkt (CIRE). De organisatie is opgericht door een aantal grote spelers uit de energiesector, waaronder energiebedrijven als Essent, Eneco, NLE en Oxxio. Ook intermediairs als Consumind en Besparen kan maken deel uit van het collectief.

Klachten

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt is na veel klachten over agressieve of misleidende verkoopmethoden een onderzoek gestart. Aan het keurmerk is volgens CIRE al anderhalf jaar gewerkt. Vanaf volgende week kunnen intermediairs zich aanmelden voor het keurmerk. De bedoeling is om begin februari achthonderd keurmerken te hebben uitgedeeld, wat neerkomt op iets meer dan de helft van het aantal bedrijven op die markt. ANP
Kassa besteedde dit seizoen aandacht aan energiebedrijven die de regels aan hun laars lappen bij de verkoop van energiecontracten. Bekijk hier het fragment terug:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's