Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond onderzoekt verkoopwijze keukenboeren

18-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1281 keer bekeken
  •  
kraan gootsteen keuken 930 310
Wie weleens in de winkel op zoek is gegaan naar een nieuwe keuken zal het misschien herkennen: de technieken die verkopers gebruiken om je over te halen direct een keuken te kopen en te tekenen. En die verkooptechnieken zijn volgens onderzoek van de Consumentenbond vaak behoorlijk opdringerig. Mystery onderzoekers van de bond bezochten 15 keukenboeren om te ondervinden hoe consumenten onder druk worden gezet om direct toe te happen.
Flinke druk
Uit het onderzoek van de Consumentenbond, dat vanaf volgende week in de Consumentengids te lezen is, blijkt dat bij 7 van de 15 winkels op een koop wordt aangedrongen. Het wordt consumenten vaak moeilijk gemaakt om nee te zeggen. Je brengt uren door in een winkel, en met druk van de verkoper erbij wordt het dan steeds lastiger om nog te weigeren. Er worden allerlei drukmiddelen gebruikt door verkopers om ervoor te zorgen dat je niet weggaat zonder een akkoord op een keuken. Bij drie winkels – Brugman, Grando en Keukensale – voelen de onderzoekers zelfs een flinke druk. Vooral bij winkels die onder De Mandemakers Groep vallen wordt verkoopdruk gevoeld.
‘Alleen vandaag geldig’
Verkopers willen vaak niet dat je gaat vergelijken en gebruiken verschillende trucs om je over te halen om direct een keuken te kopen. Bijvoorbeeld door geen offerte mee te geven, of een niet gespecificeerde. Ook worden mensen gelokt om direct te tekenen met een korting die volgens de verkoper ‘alleen vandaag geldig is’. De Consumentenbond pleit ervoor dat alle keukenwinkels een ‘bedenktijd’ van 48 uur in hun voorwaarden opnemen, zodat consumenten binnen die tijd nog kosteloos van een aankoop afkunnen. De Mandemakers Groep, die vorig jaar negatief in het nieuws kwam toen een vlogger die haar keuken wilde annuleren werd aangevallen door een keukenverkoper, heeft inmiddels wel een bedenktermijn van 48 uur ingesteld. De bond pleit ervoor dat alle keukenwinkels dit gaan doen. De Mandemakers Groep laat ons weten zich niet te herkennen in het beeld dat uit het onderzoek van de Consumentenbond komt. Hun volledige reactie lees je HIER .
Laat je niet overhalen
De Consumentenbond deelt tips voor consumenten die een keuken willen kopen. Een greep daaruit: Teken niet direct, en een korting die zogenaamd alleen vandaag geldig is blijkt vaak later ook gewoon nog te gelden. Bereid je goed voor, bedenk van tevoren in welke prijsklasse je iets zoekt en hou het bezoek zakelijk (als je traktaties aanneemt kan het lastiger zijn om weg te lopen zonder een handtekening onder een koopovereenkomst te zetten). En voor een offerte hoeft nooit getekend te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!