Kassa

Consumentenbond onderzoekt verkoopwijze keukenboeren

18-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
818 keer bekeken
  •  
kraan gootsteen keuken 930 310
Wie weleens in de winkel op zoek is gegaan naar een nieuwe keuken zal het misschien herkennen: de technieken die verkopers gebruiken om je over te halen direct een keuken te kopen en te tekenen. En die verkooptechnieken zijn volgens onderzoek van de Consumentenbond vaak behoorlijk opdringerig. Mystery onderzoekers van de bond bezochten 15 keukenboeren om te ondervinden hoe consumenten onder druk worden gezet om direct toe te happen.
Flinke druk
Uit het onderzoek van de Consumentenbond, dat vanaf volgende week in de Consumentengids te lezen is, blijkt dat bij 7 van de 15 winkels op een koop wordt aangedrongen. Het wordt consumenten vaak moeilijk gemaakt om nee te zeggen. Je brengt uren door in een winkel, en met druk van de verkoper erbij wordt het dan steeds lastiger om nog te weigeren. Er worden allerlei drukmiddelen gebruikt door verkopers om ervoor te zorgen dat je niet weggaat zonder een akkoord op een keuken. Bij drie winkels – Brugman, Grando en Keukensale – voelen de onderzoekers zelfs een flinke druk. Vooral bij winkels die onder De Mandemakers Groep vallen wordt verkoopdruk gevoeld.
‘Alleen vandaag geldig’
Verkopers willen vaak niet dat je gaat vergelijken en gebruiken verschillende trucs om je over te halen om direct een keuken te kopen. Bijvoorbeeld door geen offerte mee te geven, of een niet gespecificeerde. Ook worden mensen gelokt om direct te tekenen met een korting die volgens de verkoper ‘alleen vandaag geldig is’. De Consumentenbond pleit ervoor dat alle keukenwinkels een ‘bedenktijd’ van 48 uur in hun voorwaarden opnemen, zodat consumenten binnen die tijd nog kosteloos van een aankoop afkunnen. De Mandemakers Groep, die vorig jaar negatief in het nieuws kwam toen een vlogger die haar keuken wilde annuleren werd aangevallen door een keukenverkoper, heeft inmiddels wel een bedenktermijn van 48 uur ingesteld. De bond pleit ervoor dat alle keukenwinkels dit gaan doen. De Mandemakers Groep laat ons weten zich niet te herkennen in het beeld dat uit het onderzoek van de Consumentenbond komt. Hun volledige reactie lees je HIER .
Laat je niet overhalen
De Consumentenbond deelt tips voor consumenten die een keuken willen kopen. Een greep daaruit: Teken niet direct, en een korting die zogenaamd alleen vandaag geldig is blijkt vaak later ook gewoon nog te gelden. Bereid je goed voor, bedenk van tevoren in welke prijsklasse je iets zoekt en hou het bezoek zakelijk (als je traktaties aanneemt kan het lastiger zijn om weg te lopen zonder een handtekening onder een koopovereenkomst te zetten). En voor een offerte hoeft nooit getekend te worden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

mei09
mei092 dec. 2017 - 17:03

Niet alleen de Mandemakers Groep heeft deze verkooptechniek.De Bruynzeel zaak in Heerlen kan er ook wat van. Nadat de offerte op papier stond kreeg ik eerst te horen dat er alleen over de prijs werd onderhandeld als ik al had toegezegd. Daarna mocht ik ook de offerte niet meenemen, ook met het argument dat ik dan hiermee met andere keukenzaken zou kunnen gaan vergelijken!!  Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat dit een van de redenen is om een offerte te laten maken.

bolenbol@zeelandnet.nl
bolenbol@zeelandnet.nl19 nov. 2017 - 16:25

Mijn ouders beiden 70+ zijn naar KeukenKampioen geweest te Middelburg. Ze wilden graag een offerte om te kijken wat een eventuele nieuwe keuken zou kosten. Tot driemaal toe heeft mijn vader aangegeven een offerte te willen met het verzoek deze per mail toe te zenden. Echter de verkoper wilde e.e.a. direct in orde maken. Op slinkse wijze (hand over de tekst houden waar verkooporder staat) heeft hij mijn vader laten tekenen. Na thuiskomst bleek het dus geen offerte maar order te zijn.Helaas waren mijn ouders niet mondig genoeg om de transactie ongedaan te maken. Nu moeten ze binnen twee weken 1.000,-- euro betalen. Zoniet dan volgt er een boetebedrag van 30 % van de verkooporder. Het is gewoon misdadig te noemen hoe de verkoper heeft gehandeld.  

freddydejonge58@hotmail.com
freddydejonge58@hotmail.com19 nov. 2017 - 12:50

Ik ben ook bij Brugman Assen geweest voor een badkamer en ook hier werd je onder druk gezet om maar direct te beslissen anders gold de aanbieding niet meer., en dus ook geen uitgebreide offerte mee. Dit heb ik niet gedaan en ben de week erop naar een ander gegaan waar ik netjes en vrijblijvend een offerte heb gekregen. Dit was bij bouwcenter Meijer in Hoogezand. Later belde Brugman weer of ik alsnog voor hun aanbieding zou willen kiezen. Helaas voor hun, toen voor een ander gekozen dus EIGEN SCHULD DIKKE BULT BRUGMAN

tijger1
tijger119 nov. 2017 - 10:28

Het zijn natuurlijk ook geen volwassenen die een keuken gaan kopen. Geen tractaties aannemen? Dat kopje koffie? 

alfres
alfres19 nov. 2017 - 7:31

bij keukenwarenhuis in Dordrecht daar gelukkig geen problemen met druk of zoje kan daar op je gemak kijken daarna samen met verkoper overlegd hoe wij de keuken wilen hebben wij hebben zelf dingen aan veranderd en maakte niets uit of we de duurste of goedkoopste apperatuur namen zelfs veel later via de mail gevraagd het blad  heel te leveren om dat we de keuken toch andersom te plaatsen dan de overeenkomst was was geen enkel probleem. gevraagd om een paar maanden later te bezorgen geen probleem en je hoeft niets vantevoren te betalen moet een week voor de levering gedaan zijn

2 Reacties
@HENK@
@HENK@19 nov. 2017 - 15:22

een week voor de levering is niet van tevoren ???

van Veen
van Veen1 apr. 2018 - 13:57

alfres, zoals u uw ervaring doorgeeft hoort het ook te gaan. U gaat akkoord met waar zij mee komen en zij komen u tegemoet met uw wensen.Mijn ervaring is anders in het filiaal in Ter Aar. Erg agressieve verkoper. Ik vroeg om een offerte en kreeg die niet mee. Hij wilde wel een offerte met een 'uiterste bodemprijs' opmaken maar dan moest ik wel daarna overgaan tot koop. Waarom zou ik elders willen kijken als hij met een goed aanbod kwam? Overleggen..nou ik kon toch ook even bellen naar huis? Bedenktijd waarover ? Als ik al wist wat voor keuken ik wil en als de apparatuur aansluit bij wat ik wilde en hij met een goed bod kwam? Nee, op papier zet hij niets want anders ga ik naar een ander toe met de vraag of het goedkoper kan!!  Volgens mij is dit de manier hoe mensen auto's, keukens, abonnementen, verzekeringen enz. afsluiten ?!Hoe dwingend kan het zijn!!! En tja, nu dacht hij dat ik met hem in gesprek ging omdat ik een keuken wilde kopen en niet voor een praatje!  Nou ja!!! Walgelijke manier van verkopen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!