Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kerstvierders geven minder uit

14-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_kerstboom_03.jpg
Minder Nederlanders vieren dit jaar kerst. Ook de gemiddelde bestedingen rond Kerstmis komen iets lager uit vergeleken met vorig jaar. Dit blijkt uit een representatief onderzoek door Q&A Research & Consultancy.
Ongeveer 86 procent van de Nederlandse bevolking geeft aan dat ze dit jaar op een of andere wijze kerst viert. Vorig jaar was dit nog ruim 89 procent. De Nederlanders die wel kerst vieren, geven gemiddeld een paar euro minder uit. Hoewel positieve berichten over de economie inmiddels overheersen, is de Nederlandse consument kennelijk nog erg voorzichtig met geld uitgeven, zegt Q&A.
Zwarte Piet
Volgens de onderzoekers zijn er meerdere redenen voor de lichte daling in de uitgaven. Door de hype rond Zwarte Piet geven consumenten aan dat ze dit jaar cadeaus voor sinterklaas hebben gekocht. ,,In sommige gevallen gaat dit dan ten koste van de kerstcadeaus'', aldus de onderzoekers.
Kunst populair
Ook blijkt de kunstkerstboom steeds populairder. Consumenten kopen dus niet meer elk jaar een nieuwe boom. Bovendien stunten verkopers flink met de prijzen voor de kerstboom, waardoor er simpelweg minder besteed wordt. ,,Tot slot eten Nederlanders in toenemende mate bij elkaar thuis, wat ten koste gaat van de bestedingen in restaurants.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!