Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kerstmarkten trekken steeds meer bezoekers'

11-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerstmarkt.jpg
Nederlanders brengen de laatste jaren steeds vaker een bezoek aan een kerstmarkt. Er gaan deze weken weer busladingen vol de grens over om te shoppen op een Duitse 'Weihnachtsmarkt' en ook in eigen land worden braderieën met verlichte kraampjes en glühweinstands naar verwachting opnieuw goed bezocht.
Sfeer, warmte en gezelligheid
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC-NIPO telde in 2010 nog 9,2 miljoen kerstmarktbezoeken van Nederlanders in binnen- of buitenland. Bij de meting vorig jaar was dit aantal opgelopen tot 10 miljoen. Volgens NBTC-NIPO zijn vooral de sfeer, warmte en gezelligheid van kerstmarkten in trek. Daarnaast lijkt het aanbod aan mogelijke activiteiten ook steeds groter te worden, zegt een woordvoerster.
Groei van 15 tot 20 procent
Het Centre for Retail Research in Nottingham deed in oktober dit jaar een groot internationaal onderzoek in opdracht van kortingswebsite ActiePagina.nl. Daarin wordt het aantal bezoekers aan de negen grootste kerstmarkten in Nederland alleen al op 9,9 miljoen geschat. ,,We verwachten de komende jaren zelfs een groei van 15 tot 20 procent in het aantal bezoekers'', zegt Maurice Buijs, oprichter van ActiePagina.nl
Vierde land van Europa
Volgens de Britten is Nederland op het gebied van kerstmarkten het vierde land van Europa, na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Vooral de markten in Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Valkenburg trekken veel publiek. Gemiddeld liggen de bestedingen op deze markten op zo'n 16 euro per bezoek.
Populaire bestemmingen
Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders die een kerstmarkt aandoet, gaat daarvoor naar Duitsland, zo blijkt weer uit de cijfers van NBTC-NIPO. Steden die dicht bij Nederland liggen als Düsseldorf, Aken, Keulen en Münster, gelden in deze tijd van het jaar als populaire bestemmingen om kerstinkopen te doen of eten en drank in te slaan.
Duitsland
In totaal lopen er in Duitsland dit jaar waarschijnlijk wel zo'n 270 miljoen mensen over een kerstmarkt. Sommige steden, waaronder München, beroepen zich op een kerstmarkttraditie die teruggaat tot in de middeleeuwen. De grootste Duitse markten zijn volgens het Centre for Retail Research samen goed voor een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!