Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kerstdiner voorbij? Zo laat je nare eetluchtjes verdwijnen!

25 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Stank stinken neus
Heb jij deze kerst gegourmet? Of heb jij je juist flink uitgesloofd met een lekker vers visje? Dan is een vieze etenslucht in je huis vaak moeizaam tegen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat die geur snel verdwijnt? Kassa vertelt je wat je kunt doen!

1. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en ramen open

Aangezien een kerstdiner buiten de deur al snel 61 euro kost, zullen veel mensen zich thuis aan een kerstdiner wagen. De eerste tip om ervoor te zorgen dat de lucht van je kerstdiner niet in je huis blijft hangen, is het aanzetten van de afzuigkap tijdens het koken. Een goede afzuigkap doet natuurlijk al het halve werk, maar verhelpt soms niet alle luchtjes. Zet daarom tijdens het koken of het gourmetten een raam in de buurt open. Laat ook de afzuigkap na het koken of gourmetten nog even aanstaan om alle luchtjes te absorberen.

2. Neutraliseer de geur met koffie

Om die nare eetlucht uit je woonkamer of keuken te krijgen, kun je natuurlijk in de weer gaan met een dure chemische luchtverfrisser en soortgelijke producten. Maar ook met andere middelen kun je de eetlucht weren. Zo heeft koffie een neutraliserend effect op geur. Laat voor een optimaal effect koffie – bijvoorbeeld gemalen koffie of koffiebonen – op een laag pitje verdampen. Zet het vervolgens in de ruimte waar je de geur wilt laten verdwijnen.

3. Maak gebruik van schoonmaakazijn of soda

Ook een pannetje met kokend schoonmaakazijn of een schaaltje met soda kan helpen de geur te verbloemen. Azijn heeft net als koffie een neutraliserend effect op geur. Breng je liever geen azijn aan de kook? Dan kun je de eetlucht ook proberen te verhelpen door een bakje azijn een nacht in de ruimte te laten staan.

4. Breng géén wasverzachter aan de kook

Enkele mensen delen op fora het advies om je huis op te frissen door een pan water met wasverzachter op het vuur te zetten. De stoom zou nare luchtjes uit het huis verhelpen. Volgens Metro kun je dit advies beter niet opvolgen. In wasverzachter zitten namelijk giftige chemicaliën die bij het aan de kook brengen vrij kunnen komen. Dit kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn en zelfs geheugenverlies en pijn in de nek. Aan deze stoffen word je normaal gesproken bij wasverzachter niet blootgesteld, maar wel wanneer je het kookt.

5. Kattenbakvulling

Mochten de bovenstaande werkende adviezen je niet helpen, dan is een laatste remedie om kattenbakvulling te proberen. Ook dit staat bekend om in veel gevallen de geur te neutraliseren. Daarnaast absorberen deze korrels vocht.

Zó krijg je nare geurtjes uit kleding!

Niet alleen je keuken of kamer kan na een heerlijk feestmaal ruiken naar eten, maar ook in je kleding kan een eetlucht blijven hangen. Hoe ga je dat tegen? Zamarra weet hoe!
Meer schoonmaaktips van Zamarra? Neem dan hier een kijkje.
Lopen we iets te veel op de zaken vooruit en weet je nog niet eens wat je moet koken deze kerst? Bekijk dan hier de tips van Pierre Wind voor een vegetarisch kerstdiner. Hij kwam in 2017 bij ons in de studio om een aantal heerlijke gerechten te koken.
Bron: Culy, Oma Weet Raad, Margriet

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!