Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kerstdiner met boerenkoolsalade en rozenbottelchampagne

15-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20141215-kassagroen-recept_4.jpg
In deze uitzending maakt Jonathan van boerenkool geen stamppot, maar een overheerlijke salade met een glaasje champagne gevuld met rozenbottelsiroop.
Jonathan Karpathios is gepassioneerd chefkok. Hij neemt ons iedere week mee in zijn wereld van lokale superfoods. Hij heeft zijn eigen restaurant en bereidt alleen lokaal geteeld voedsel. Hij heeft een kritische kijk op ons huidige voedselsysteem: waarom iets van ver halen als er genoeg parels van eigen bodem te krijgen zijn? Meer hierover vertelt hij terwijl hij originele gerechten bereid van lokale superfoods.
Superf(g)oed
Boerenkool is een superfood. Echt! In New York zweren ze erbij, op elke hoek is boerenkoolsap, of 'kale juice' zoals de Amerikanen zeggen, te krijgen. Boerenkool is namelijk een van de gezondste groenten ter wereld. Boerenkool bevat zoveel voedingsstoffen dat het, wanneer je het regelmatig eet, je lichaam tegen veel kwalen kan beschermen. Doen dus! Boerenkool bevat erg veel vitamine A en wel 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is goed voor je immuunsysteem. Boerenkool bevat ook vitamine K, goed voor sterke botten. Bovendien is calorie een goede vleesvervanger: Per calorie bevat boerenkool meer ijzer dan vlees. Wij eten boerenkool vooral in de stamppot, maar het is ook heerlijk als salade.
Ingrediënten
1 stronk boerenkool
50 gram hennepzaad
hennepolie
Zout
Peper
Eetbare bloemen naar keuze
Bereiding
1. Rits de bladeren van de boerenkool en was dit.
2. Blancheer de boerenkool tot beetgaar en koel het hierna terug in ijswater.
3. Breng de boerenkool op smaak met de hennepolie, zout en peper.
4. Rooster de hennepzaden voor vier minuten op 175 graden. Strooi hierna het hennepzaad over het gerecht.
5. Was de bloemen en laat dit even drogen. De bloemen kunnen in de boerenkool salade worden gestoken.
Champagne met rozenbottel siroop
Ingrediënten
1 kilo rozenbottels
1 liter water
100 gram honing
1 fles champagne
Bereiding
1. Breng de rozenbottels aan de kook in water. Kook dit geheel gaar. Wanneer het gaar is, giet het af en draai in zijn geheel door een passe vite.
2. Kook het hierna in  tot gewenste dikte en breng op smaak met de honing.
3. Schenk een glas champagne in voeg een scheut rozenbottel toe.
Cheers!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!