Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Kentekenpapieren worden plastic kaart
14-10-2011
•
leestijd 2 minuten
•
94 keer bekeken
•
Kentekenpapieren worden vervangen door een kleine plastic kaart, zo groot als een bankpas. Dat is makkelijker en is ook goed tegen fraude. Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag bekend.
Pasje met chip
Alle informatie over de auto en de eigenaar komen op het pasje te staan, waar ook een chip in zit. Vanaf 2013 krijgen eigenaren van nieuwe auto's zo'n pas. Oudere auto's krijgen een dergelijke kaart als ze van eigenaar wisselen.
Rijbewijs
Met deze verandering volgt het kentekenbewijs het rijbewijs, dat eerder al op bankpasformaat uitkwam. Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, of gesloopt of geëxporteerd wordt.
Kentekencard
,,De kentekencard is gemakkelijk in gebruik, gaat langer mee en is lastiger na te maken'', aldus Schultz. ,,Daarmee helpt de kentekencard voertuigdiefstal terug te dringen.''
Gekloonde voertuigen
Bij gestolen voertuigen worden vaak vervalste of gestolen kentekenbewijzen gebruikt om ze van een andere identiteit te voorzien. De kaart maakt het doorverhandelen van 'gekloonde' voertuigen aan nietsvermoedende mensen moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.
Rijksdienst
Vanwege de veiligheid worden de cards niet meer op locatie, maar alleen nog centraal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer aangemaakt en uitgegeven.
Hetzelfde tarief
De kentekencard houdt hetzelfde tarief als het papieren kentekenbewijs. De verwachting is dat rond 2018 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.