Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kentekencamera's legden gezichten vast zonder juridische grondslag

04-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1653 keer bekeken
  •  
snelweg nederland 1127

De afgelopen vijf jaar hebben politiecamera's automobilisten en bijrijders gefotografeerd langs de Nederlandse autowegen, terwijl de wettelijke basis hiervoor ontbrak. De foto's zijn vervolgens onder andere gebruikt voor opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken. Dat haalt NRC uit een intern politiebericht.

Er hangen politiecamera's langs snelwegen en provinciale wegen. Deze camera's, die onderdeel zijn van het systeem Automatic Number Plate Recognition (ANPR), controleren de kentekens van langsrijdende voertuigen. In totaal zijn er driehonderd van dit soort camera's in Nederland. Met behulp van de camera's kan een automobilist met een openstaande boete door een motoragent van de snelweg gehaald worden.

Geen juridische grondslag voor vastleggen inzittenden

Ongeveer een op de vijf ANPR-apparaten heeft geavanceerde camera's. Deze maken scherpere foto's en kunnen ook de inzittenden vastleggen, naast het nummerbord. Daar zijn ANPR-camera's echter niet voor bedoeld, maar voor kentekenherkenning. Volgens het interne politiebericht is er "meestal geen juridische grondslag [...] om ook personen herkenbaar in beeld te brengen." 

Gebruik ANPR-camera's tijdelijk stilgelegd

De politie legde het gebruik van de camera's voor opsporing en inlichtingen per 1 juni 2021 stil. Het OM heeft verder onderzoek ingesteld en zegt dat "in afwachting van het onderzoek" de foto's van de ANPR-camera's voorlopig niet meer mogen worden gebruikt voor 'strafrechtelijke doeleinden'.

Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!