Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kentekenbewijs op creditcardformaat

26-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
kentekenbewijs.jpg
Vanaf 1 januari 2014 kunnen automobilisten beschikken over een kentekenbewijs op creditcardformaat. Deze nieuwe kaart vervangt het tweedelige papieren kentekenbewijs. Het nieuwe kentekenbewijs is gebruiksvriendelijker en minder fraudegevoelig. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Minder fraudegevoelig
,,Binnenkort hoeft niemand meer die papieren in de auto te hebben'', zegt de minister. ,,Het nieuwe kentekenbewijs past gewoon in je portemonnee. En het is niet alleen handzamer, de kaart is ook lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude.”
Voertuig en kentekenhouder
Op de nieuwe kentekencard met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Nu staan die op de twee afzonderlijke delen van het papieren kentekenbewijs. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig een tenaamstellingscode. Die is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, gesloopt of geëxporteerd wordt.
RDW
Vanwege de veiligheid worden de kentekencards niet bij voertuigbedrijven of postkantoren, maar alleen centraal bij de RDW aangemaakt. De kaart maakt ook het verhandelen van 'gekloonde' voertuigen moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.
Hetzelfde tarief
De kentekencard heeft hetzelfde tarief als het papieren kentekenbewijs en gaat gelden voor alle voertuigcategorieën. De kaart wordt geleidelijk ingevoerd. De verwachting is dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!