Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kennis Nederlander cybercrime schiet tekort

03-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_computer
Nederlanders weten te weinig over onlinegevaren en hoe zij zich daartegen kunnen beschermen. Meer dan de helft van de mensen heeft bijvoorbeeld nog nooit van ransomware gehoord, terwijl dit de snelst groeiende dreiging op internet is. Criminelen 'gijzelen' daarbij met een virus computers van mensen die vervolgens moeten betalen om weer volledig toegang te krijgen tot hun eigen apparaten.
Geen updates noch back-ups
Ook onderschatten veel Nederlanders de kans dat ze slachtoffer worden van cybercriminelen. Meer dan de helft van de mensen verzuimt automatische updates aan te zetten en regelmatig back-ups te maken, blijkt uit het onderzoek Cybersecurity awareness en skills in Nederland (2016) van Alert Online.
Campagne
Om de kennis op te krikken komen overheid en marktpartijen met de campagne Alert Online waarvoor staatssecretaris Klaas Dijkhof van Justitie maandag het startschot geeft. Van 3 tot en met 14 oktober zetten tweehonderd partijen zich in om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten. Nederland moet zo online veiliger worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

atzepostma
atzepostma3 okt. 2016 - 20:04

Ik had nog nooit van cybercrime  als woord nog nooit gehoord. Wel eens gehoord dat criminelen geld vragen als je pc 'besmet "is. Tot nu toe nog nooit gebeurt. Automatische up dates staan bij mij wel aan maar of dit voldoende is weet ik niet. Wel ben ik heel voorzichtig met het openen van mail die ik niet vertrouw zelfs al komt deze mail van de bank. Tevens wat ik ook wel doe met de rechtermuis knop de afzender blokkeren dus niet alleen ongewenste mail blokkeren.

jeanpierrehuib
jeanpierrehuib3 okt. 2016 - 18:38

Als je verdachte mails krijgt laat google meteen het adres checken door er op met je rechter muis te klikken als hij het niet kan vinden dan weet je genoeg of als je gratis mail ziet pas ook op. Wat je ook krijgt al is de mail op het eerste gezicht vertrouwd dat allerlei advertentie kanalen er achter zitten en google laat het je zien ik word al maanden door zogenaamd federal express gevraagd voor info en opent het nooit omdat het niet van hun komt. Als je bijvoorbeeld het politie bericht opeens ziet meteen afsluiten zonder te wachten dat te pagina zich laat het is mij tot nu toe een paar keer gelukt. In het kort onvertrouwde mail adressen altijd checken.en nergens zomaar op een link klikken.

gewicht
gewicht3 okt. 2016 - 18:16

Joepf  , als ik jou was zou ik toch wat heel wat minder mijn mailadres aan Jan en Alleman doorgeven. Men komt niet zomaar aan je mailadres.Prijsvragen en dergelijke waar je jezelf via internet moet aanmelden of inkijken om dan tot de ontdekking te komen dat je weer niets gewonnen hebt. Vergeet zoiets maar rustig ,je komt zo maar in een adresbestand wat volop verhandeld wordt, ook aan criminelen. 

joepf
joepf3 okt. 2016 - 16:14

Ik krijg geregeld onjuiste berichten toegestuurd via email. Sommige zijn eenvoudig te herkennen: zogenaamd van een bank afkomstig, maar bij die bank heb ik geen rekening, of ze vragen mijn gegevens te controleren. Andere zijn lastiger: een "incassobureau" dat  niet bereikbaar blijkt te zijn, heeft mij al twee maal van mij onbekende schuldeisers een claim gestuurd. Email, fax en post worden genegeerd of zijn onjuist. Er is wel een 0900 telefoonnummer, maar dat ga ik niet proberen. Ze sturen ok brieven, steeds dreigender, maar ook op het kantooradres komt de post niet aan. Alles komt als onbestelbaar terug. De postbus wordt kennelijk ook niet gelezen, en de email werkt niet. De fax doet het wel, maar wordt kennelijk ook al niet gelezen!  Leuke manier om iemand geld af te persen! Ze dreigen met een buitendienst medewerker die bij mij langs zal komen en, als ik niet thuis zal zijn, met behulp van de politie bij mij te komen inbreken en mijn bezittingen te verkopen!  Daar is een incassobureau niet toe bevoegd! Ze sturen elk jaar opnieuw dergelijke dreigementen over internet en per post! Lijkt mij niet te kunnen. De politie kan niets doen, want de adressen zijn niet geldig. Ze vinden niemand.

honda98
honda983 okt. 2016 - 14:50

ik heb het al een paar keer mee gemaakt dat ze me computer wilde blokkeren. maar door snel in te grijpen is het ze niet gelukt. zo gouw als je een medeling krijgt of iets verdachts ziet moet je zeer snel handelen door je computer uit te zetten want als je te lang wacht ben je de klos

muscari
muscari3 okt. 2016 - 14:50

Ik ben het helemaal eens met Geensaus, Voor de I Mac zijn er helemaal geen gevorderde cursussen , zelfs het Seniorenweb  weet er maar net zo veel van als ik . Goede cursussen voor gevorderden is een gat in de markt. Wie begint er mee !

geensaus
geensaus3 okt. 2016 - 14:17

Ik denk het wel, maar ben er niet zeker van. Ik open nooit mails van rare afzenders, berichten over rekeningen, onbegrijpelijke "prijzen", pakketjes die afgehaald moeten worden enz. Wordt dat bedoeld of mis ik iets? Er wordt zo vaak beweerd dat je zus of zo moet doen, bv. een backup maken en dan heb ik geen idee hoe of wat. De computer heeft nog steeds veel geheimen voor me, computercursussen richten zich op beginners en zo kom ik dus nooit verder. Volgens mij zijn goede cursussen een gat in de markt, maar het is duidelijk dat ik dat gat niet kan vullen. Ik heb ooit een cursus voor gevorderden gevolgd waar mensen op zaten die zelfs niet wisten wat dubbelklikken is. Ik heb er niets geleerd.Het zou me niets verbazen als er meer mensen zijn met dit probleem, toutemoi in elk geval ook.

toutemoi
toutemoi3 okt. 2016 - 13:28

Ik weet niet Hoe, ik weet niet Hoe, ik weet niet HOE

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!