Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Katten chippen en registreren wordt landelijk verplicht

19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1938 keer bekeken
  •  
katten_chipplicht_20230119

Het chippen en registreren van huiskatten wordt verplicht. De invoerdatum is nog niet bekend, maar minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dat besloten. Het plan wordt verder uitgewerkt, maar het is de bedoeling dat weggelopen katten zo sneller bij hun eigenaar terugkeren.

Ook kunnen zwerfkatten zo sneller worden als zodanig worden geïdentificeerd. 

Jaarlijks 60.000 katten vermist

In Nederland zijn er naar schatting 2,9 miljoen huiskatten. Daarvan raken er jaarlijks zo'n 60.000 vermist. Als deze katten allemaal gechipt zijn, is het eenvoudiger om ze te herenigen met hun eigenaar.

Ook spelen kostenoverwegingen een rol: volgens minister Adema zijn gemeenten jaarlijks zo'n 4,8 miljoen euro kwijt om weggelopen katten op te vangen. Ook kunnen zwerfkatten verwilderen en voor overlast zorgen.

Minister Adema komt met dit plan tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, waar al langer wordt gepleit voor een chip- en registratieplicht van huiskatten. Eerdere pogingen om deze verplichting in te voeren, liepen echter op niets uit: er zijn weliswaar proeven geweest in Amsterdam en Alphen aan den Rijn, maar de plannen werden niet omgezet in een verplichting omdat handhaven op gemeentelijk niveau onuitvoerbaar was.

Kosten? Een paar tientjes

Om je kat te laten chippen, kun je naar de dierenarts. Het is een eenvoudige ingreep en voor dierenartsen is het een routineklus. De dierenarts brengt een kleine chip aan onder de vacht. Deze chip bevat een uniek nummer en kan worden uitgelezen met een speciaal apparaat. 

Om te weten van wie de kat is, moet je je naam en adres laten opnemen in een registratiesysteem. Dat kan nu natuurlijk ook al, maar dit wordt dus verplicht. Wel zijn er kosten aan verbonden, al zijn deze betrekkelijk gering: het gaat doorgaans om een paar tientjes. Voor wie dat niet kan betalen, hebben sommige gemeenten regelingen getroffen, zodat ook eigenaren met een beperkt besteedbaar inkomen de kat kunnen laten chippen.

Plannen worden uitgewerkt

Zoals gezegd is er nog geen ingangsdatum bekend, slechts dat de plicht er op een zeker moment zal komen. De plannen worden eerst nog verder uitgewerkt, waarbij gekeken wordt naar praktische zaken zoals uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Daarbij wordt ook gekeken naar het kostenplaatje.

Bron: ANP / RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!