Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

‘Katten buiten laten rondlopen is illegaal’

27 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
kat vogel 1127

Het is illegaal om katten naar buiten te laten gaan. Dat stellen juristen Arie Trouwhorst en Han Somsen van Tilburg Universiteit tenminste in de krant Trouw. Ze baseren zich op de Europese regels van natuurbescherming.

In het onderzoek dat door de twee juristen is uitgevoerd, valt te lezen dat de huiskat een van de grootste uitroeiers van de diersoorten ter wereld is. Naar schatting zouden er alleen al in Nederland jaarlijks 140 miljoen dieren sneuvelen door katten. Ruim de helft van de slachtoffer zou ten prooi zijn gevallen aan huiskatten.

3 miljoen huiskatten

In Nederland lopen tussen de 2 en 3 miljoen huiskatten rond, naast tienduizenden zwerfkatten. Onder de slachtoffers bevinden zich onder meer weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.

Toezichtloos rondlopen

Niet alleen zijn de katten volgens de rechtswetenschappers schadelijk, het is ook illegaal. De Europese Vogel- en Habitatrichtlijn stelt het namelijk verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen. Ook moeten mogelijke bedreigingen worden beperkt. Een kat toezichtloos laten rondlopen zou daar volgens de juristen haaks op staan. Zij zeggen dat wie een zaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, een goede kans op succes maakt.

Bron: Trouw

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!