Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa's kerstdiner is duurzaam

17-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
360210_05.jpg
Kerst betekent vrede op aarde, maar tegenwoordig óók: aandacht voor die aarde. Duurzaam dus. Wat is dat eigenlijk, duurzaam? Duurzaamheid is geen wettelijk beschermd begrip. Anders ligt dat bijvoorbeeld bij biologische of fairtrade producten: die hebben een keurmerk (respectievelijk eko of fairtrade). Voor duurzaamheid is geen keurmerk. Wie een paar zaken in de gaten houdt bij het boodschappen doen is echter al snel goed bezig.
Koop groenten van het seizoen
Bij supermarkten lijken de seizoen niet meer te bestaan, want alles ligt er jaarrond. Veel daarvan wordt ingevlogen van ver of hier gekweekt in energievretende kassen en dat is niet best voor het milieu. Groente en fruit die van nature groeien in het seizoen waarin je ze koopt zijn veel beter. Een handig hulpmiddel daarbij is de groente- en fruitkalender  van Milieucentraal.
Koop van dichtbij
Wat dichtbij is gegroeid of heeft geleefd hoeft amper te reizen om in uw boodschappenmandje te belanden en dat spaart het milieu. Als spullen toch van verder weg moeten komen, denk aan citrusfruit, kies dan voor levensmiddelen die met de auto of met de boot zijn gekomen. Dat is stukken minder milieubelastend dan het vliegtuig. Dit is echter een lastig punt, want de manier van vervoer staat zelden aangegeven op de verpakking.
Eet minder vlees
Vlees produceren en veevoer verbouwen kost verschrikkelijk veel ruimte. Bij de intensieve veeteelt worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt. Dieren stapelen is echter ook geen oplossing, want dat gaat ten koste van dierenwelzijn. Bovendien: hoe meer dieren, des te meer voer je nodig hebt en ook antibiotica om ze op de poot te houden. Er is maar één oplossing: minder vlees eten. Let dan ook op de keuze van het vlees. Varkens in Nood heeft daarvoor een handige Vleeswijzer . Kip heeft de voorkeur. Kies dan bij voorkeur een biologische kip. Voor kerst is in Nederland geschoten wild een duurzame keuze. Het beste gaat u hiervoor naar de poelier. Wild uit de supermarkt komt vaak uit het buitenland of is in Nederland gekweekt en dus helemaal niet wild.
Gooi geen eten weg
Dertig tot maar liefst vijftig procent van het eten in Nederland wordt ongebruikt weggegooid: thuis in de keuken of in de winkels omdat het over de houdbaarheidsdatum is. Eten is hier ook zó goedkoop dat je het voor de prijs niet hoeft te laten. Duurzaamheid is dan echter ver te zoeken. Wie goed bezig wil zijn, kookt op maat. Boodschappen doen op de markt kan dan helpen. Niet alleen betaal je dan veel minder, je kan precies de hoeveelheden kopen die je nodig hebt.
Let op
Biologisch is niet hetzelfde als duurzaam. Ook biologische boontjes kunnen uit Egypte worden ingevlogen en biologische tomaten kunnen uit de kas komen. Bij biologische groenten en biologisch fruit weet u daarentegen zeker dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bij biologische zuivel en biologisch vlees is het dierenwelzijn gegarandeerd. Dat is ook wat waard.
Bekijk hieronder ons exclusieve achter-de-schermen filmpje, gemaakt met de KassaFlip!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!