Kassa

Kassa's boodschappenmandje opnieuw goedkoopst bij Jumbo

12-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
Boodschappen, supermarkt 930x520
Net als vorig jaar is Jumbo de goedkoopste supermarkt in Kassa's Boodschappenmandje. Bij de supermarkt kosten de 26 producten in het mandje 41,25 euro. En dat is verrassend, want uit een supermarktenquête blijkt dat een meerderheid denkt dat Lidl of Aldi het goedkoopst is.
Traditiegetrouw is Kassa in vestigingen van 6 grote landelijke supermarkten op zoek gegaan naar de goedkoopste variant van de producten in het mandje. Dat is samengesteld uit 26 alledaagse producten zoals kaas, aardappelen, thee en brood. We bezochten van iedere supermarkt één vestiging in de regio Utrecht. Voor het eerst doet Coop mee.
Prijzen flink gestegen
Ten opzichte van maart 2017 blijkt de prijs van Kassa’s Boodschappenmandje fors gestegen. Als we de prijzen van de 5 supermarkten die vorig jaar ook meededen vergelijken met nu zijn de boodschappen bijna 8 procent duurder. Volgens supermarktdeskundige Paul Moers zijn supermarkten bezig met een inhaalslag. Vanwege de crisis hielden supermarkten hun prijzen laag, maar nu de economie aantrekt en consumenten meer te besteden hebben, willen supermarkten daar hun graantje van meepikken.
Appels en kaas duurder, aardappelen goedkoper 
De Elstar appels zijn flink in prijs gestegen, maar hebben we niet meegenomen in de vergelijking omdat de Aldi ze nu niet verkoopt. Omdat we aan het einde van het Elstar seizoen zitten, zegt de discounter niet meer de gewenste kwaliteit te kunnen leveren. Kaas is ook veel duurder. Volgens Paul Moers komt dat door de grote vraag vanuit Europa naar Nederlandse Kaas. Appels zijn in prijs gestegen door een slechte oogst, volgens de supermarktdeskundige, en consumenten die aardappelen kopen profiteren juist van een goede oogst.
Resultaten supermarktenquête
Bijna 6000 lezers van de Kassa nieuwsbrief hebben deze week de supermarkt enquête ingevuld. Terwijl de prijs van Kassa’s boodschappenmandje bij de Jumbo het goedkoopst blijkt, denkt 67,2% juist dat Lidl of Aldi de goedkoopste supermarkt is. Verder geeft 82% aan boodschappen te doen bij enkele vaste supermarkten of 1 vaste supermarkt te hebben en enkele boodschappen elders te doen. De prijs is de belangrijkste reden 41,3% om voor een supermarkt te kiezen. Het uitgebreide assortiment (31,4%) en de afstand naar de supermarkt (22,8%) spelen ook een belangrijke rol in de keuze voor een winkel. Het overgrote deel (94,3%) doet lekker zelf de boodschappen. Thuisbezorgen of de boodschappen in de winkel klaar laten zetten is niet echt populair.
Commentaar Lidl en Aldi op pure prijsvergelijking
Sinds vorig jaar neemt Kassa in de prijsvergelijking ook de budgetmerken mee bij supermarkten en is het Boodschappenmandje een pure prijsvergelijking. Volgens de Lidl is het daardoor “appels met peren vergelijken” en ook de Aldi vindt het jammer dat Kassa geen prijs-kwaliteitvergelijking meer maakt zoals in eerdere jaren. Daarbij zouden de twee discounters mogelijk beter uit de bus komen. Deskundige Moers stelt dat vooral Lidl de laatste jaren heel erg aan de kwaliteitsverbetering heeft gewerkt en de Aldi inmiddels volgt. De budgetmerken van andere supermarkten zijn volgens Moers over het algemeen van mindere kwaliteit.
Plus liet in een reactie weten de vestiging waar we de boodschappen deden niet representatief te vinden voor de keten. Verschillende goedkopere varianten kon Kassa in de bezochte Plus niet vinden, terwijl dat volgens de supermarkt zelf bij andere locaties wel het geval zou zijn geweest. Vooral het tijgerwitbrood van 2,39 is prijziger dan bij concurrenten. De goedkopere variant kon Kassa echter niet kopen bij vestiging waar we de boodschappen deden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Djien
Djien13 apr. 2019 - 21:11

Het is echt raar dat ik nergens de inhoud van het boodschappenmandje even kan bekijken en wat er dan precies gekocht is bij de supermarkt. Net erg transparant Kassa! Alleen daarom waardeloos onderzoek.

honda98
honda9826 dec. 2018 - 11:56

ik hecht aan deze testen geen waarde.

Tribeam
Tribeam23 mei 2018 - 21:35

Oneerlijke reclame voor Jumbo aangezien niet alle supermarkten zijn meegenomen in het onderzoek. De Boni is bijvoorbeeld vele malen goedkoper.

Daniel63.
Daniel63.21 mei 2018 - 13:11

Ik hecht hier dus totaal geen waarde aan, de hoogvliet hier in Monster is zo wie zo al goedkoper dan de Jumbo in Monster.Dus kassa, volgend keer hoogvliet erbij betrekken wat deze test betreft!

@Vschobben
@Vschobben17 mei 2018 - 17:23

Waarom zit Dirk van den Broek en niet bij de test Volgens mij is dat te goedkoopste  supermarkt van Nederland beetje raar test kassa

femke huizinga
femke huizinga15 mei 2018 - 22:55

Maak dat mandje eens met AH Basic huismerk. Wedden dat AH dan de goedkoopste is. Het huismerk OK€ van COOP en PLUS is kwalitatief echt niet te vergelijken met AH huismerk.  

1 Reactie
natashak
natashak23 mei 2018 - 8:52

Ze hebben in alle supermarkten de goedkoopste van alle 27 producten genomen. In het mandje zaten juist heel  AH Basic producten. En alsnog waren ze de duurste daarmee. En kwalitatief is het inderdaad niet te vergelijken, maar het gaat hier om de goedkoopste prijs.

hjdegenhart
hjdegenhart15 mei 2018 - 17:17

Een dergelijke test heeft volgens mij geen enkele zin, we kopen veel bij AH en letten dan goed op bonus artikelen, scheelt gemiddeld 10 procent (goedkoper) op de kassabon. Dan ben je vaak zelfs goedkoper uit dan bij Jumbo en hebt toch het AH assortiment/kwaliteit.

Albert
Albert14 mei 2018 - 23:05

Bier 2 flesjes á 30 cl 0,4 Holger Pils flesje 300 ml. dus 2 cent per flesje doe eens een goede test a.u.b huismerken kan je niet vergelijken vind ik. 

Deve1983
Deve198314 mei 2018 - 19:57

Snap de reactie van Aldi/Lidl wel. Ben geen klant van hen, maar de kwaliteit van Jumboproducten is wel zeer droevig. Jumbo is voor mij de dichtstbijzijnde supermarkt, maar rij liever naar de dichtsbijzijnde AH omdat de kwaliteit van de meeste producten vele malen hoger ligt. Goedkoop is leuk, maar niet tenkoste van smaak en kwaliteit.

jessy1
jessy114 mei 2018 - 16:59

Deen is wel geen landelijke supermarkt, maar veel aanwezig in Noord-Holland. Mag best mee doen.!

Karin
Karin13 mei 2018 - 22:45

Waar zijn de Dirk of Hoogvliet gebleven?

dfacerpe48
dfacerpe4813 mei 2018 - 22:06

Waardeloze test, omdat je de budgetmerken vanwege hun lage kwaliteit niet mee moet tellen.AH en Jumbo zullen voor dit soort testen wel diep in de buidel tasten., want zij hebben er alleen maar voordeel bij.

1 Reactie
Deve1983
Deve198314 mei 2018 - 19:58

AH werd laatste dus niet echt goede reclame.

luky1951
luky195113 mei 2018 - 16:16

Deze test is niet representatief, je zou dit in diverse plaatsen moeten doen, en daarvan het gemiddelde, bovendien van alle Supermarkten! 

lds2012
lds201213 mei 2018 - 15:50

Weet er alles van en zeker met de Plus. Service is goed hoor, maar prijzen......... Luxe Johma saladeschotel (rundvlees/zalm of russisch ei) Bij de Dirk 3,99 en bij de Plus (onder de naam JK, wat exact dezelfde is) 6,99. Dus wie belazerd de boel nou? Dat er bepaalde producten bij de ene Plus niet leverbaar zijn en bij de andere Plus wel klopt inderdaad. Mijn Plus in Benthuizen heeft ook vele producten niet die in de folder staan, terwijl andere Plus zaken deze wel hebben.

1 Reactie
Karin
Karin13 mei 2018 - 22:46

Moet je de Martine Asti maar eens vergelijken rond oud en nieuw!! Scheelt ook zoveel...

LeCorbeau
LeCorbeau13 mei 2018 - 15:34

We worden belazerd, ik haar groente en fruit bij de boer rechtstreeks, eieren koop ik bij een eierhandel, 22 ct maat XXL per stuk, met dubbele dooiers, zijn 3x groter dan bij lokale super.Verder zit ik dicht bij Belgische grens, haal daar ook boodschappen en tank brandstof. Ze hebben daar ook een Aldi en niet duurder als in NL. Dus ik ben tevreden, lekker de boel flessen, als je in NL 1 euro krijgt pakken ze aan andere kant 3 af. Het zal mijn tijd duren, tijgerbrood van 2,39,  5 gulden 30 voor tijgerbrood???Ga toch fietsen. Aldi & Lidl heeft goede kwaliteit, Dirk van den Broek heeft veel aanbiedingen, wasmiddelen koop ik bij Action, Bazar en en anderen, scheelt veel in de aanbieding. Mensen indien nodig goed uit je doppen kijken kan je erg veel besparen, niet als je in een te dure hok woont. Mijn huur is ook weer omhoog, vraag me af ik niet als ik een nier doneer niet gratis zorgverz. kan krijgen en zonder eigen risico, lijkt me een goede deal

Yvonne
Yvonne13 mei 2018 - 13:57

Ik mis Dirk in dit rijtje. Waarom is deze niet meegenomen?

rossi37
rossi3713 mei 2018 - 13:34

Hebben jullie ook meegenomen dat JUMBO 3 prijsklassen hanteert in Nederland. Ze hebben enkele goedkopere supermarkten, meestal in het midden van het land, enkele middenmoters, door Nederland verspreid, maar het merendeel van de JUMBO vestigingen hanteert duurdere prijzen, Weet dus niet in welke Jumbo vestiging jullie boodschappen gedaan hebben, maar de verschillen kunnen dus groot zijn tussen de verschillende vestigingen van JUMBO. Dus jullie lijstje kan zomaar niet kloppen.

1 Reactie
moniquemaan
moniquemaan19 mei 2018 - 18:55

Klopt ik woon in een dorp zonder concurrentie dus hogere prijzen.

chaparral
chaparral13 mei 2018 - 11:33

Als je zo'n test doet betrek dan alle supermarkten in je test want dit is een flut onderzoek.

audb
audb13 mei 2018 - 11:29

Wat hier gemist wordt is dat als een Jumbo verder geen concurrentie in de buurt heeft de prijzen omhoog gaan en dus wel duurder kan zijn dan waar wel een andere supermarkt in de buurt zit. Ook andere supermarkten hebben die strategie en ook hangt het er vanaf wat de huurprijs van een winkelpand is en hoeveel klanten er binnen komen. Zo zal in Amsterdam Centrum de prijzen misschien wel laag kunnen zijn maar buiten het centrum juist hoger omdat daar minder klanten komen of omgekeerd. Overigens zijn budget merken soms van dusdanige belabberde smaak dat zelfs mijn hond zijn neus er voor ophaalt. Sinaasappelsap dat water met een smaakje is, hagelslag wat suiker met een ver te zoeken chocolade smaak is net als de chocolade "melk"  of beter verteld water is dat is echt voor mensen die een toren hoge hypotheek hebben misschien wel lekker maar voor mij is het troep en echt niet vergelijkbaar met een budget zaak die wel goede kwaliteit voor een paar dubbeltjes meer levert. 

vrijmark
vrijmark13 mei 2018 - 11:29

Daar heb ik geen onderzoek voor nodig dat zie ik zelf ook wel als ik boodschappen doe  het word steeds duurder en nu hoor je het C B S niet 

sieke
sieke13 mei 2018 - 11:22

Nettorama wordt er niet bij betrokken, voor mij al jaren goedkoopste  t.o.v. Jumbo en de andere.

roanld
roanld13 mei 2018 - 11:21

waarom wel filmen bij Dirk maar hij zit niet in de test????

harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 11:14

tijgerwitbrood van € 2,39 ? AH al lange tijd 1,09 en Lidl zowel als Aldi 0,99. Wordt er dan met blinde ogen rondgekeken maar vooral vergeleken ? ?

korenbloem2000
korenbloem200013 mei 2018 - 11:07

Jumbo had de eieren rond Pasen 25 Eurocent per tien duurder gemaakt....slimme set....Ik kon vanaf 23 januari t-m half maart niet boodschappen doen door omstandigheden. Schrok  me een ongeluk toen zelf weer boodschappen kon doen....duur!

Helma53
Helma5313 mei 2018 - 10:14

Hoe zit het eigenlijk met goedkoop biologisch boodschappen doen?

woodstock57
woodstock5713 mei 2018 - 10:08

Geef mij maar Jan Linders. Altijd vriendelijk personeel en goede aanbiedingen . Jumbo KerkradeWest , ongeïnteresseerd en chagrijnig. Niet mijn winkel.

meppel
meppel13 mei 2018 - 9:25

Het ligt er welaan welke Jumbo. Als er weinig concurrentie in de buurt is is de Jumbo goedkoper dan wanneer er veel concurrentie is. Zo belazert Jumbo de klanten. Ook de klantenservice is erg slecht op klachten krijg je nooit een antwoord. Tenminste hier in Meppel

1 Reactie
Jan_w
Jan_w13 mei 2018 - 10:33

“Als er weinig concurrentie in de buurt is is de Jumbo goedkoper dan wanneer er veel concurrentie is“ Je zult wel andersom bedoelen: als er weinig concurrentie is, is de Jumbo duurder dan wanneer er veel concurrentie is.

haagsehans
haagsehans13 mei 2018 - 9:00

Brecht blijft maar bij haar Little als het over Lidl uitgesproken Liedl gaat, zelfs als Paul Moers het juist uitspreekt blijft ze steevast bij haar uitspraak.Al enige keren heb ik haar daarop gewezen, het schijnt echter niet tot haar door te dringen.

1 Reactie
korenbloem2000
korenbloem200013 mei 2018 - 11:09

Brecht is meestal een kip zonder kop.

Jan_w
Jan_w13 mei 2018 - 8:29

Ik haal mijn boodschappen altijd bij Dirk. Volgens mij de goedkoopste. Waarom staat die er niet bij?

4 Reacties
lillybooms
lillybooms13 mei 2018 - 9:09

vroeg ik me ook af, en Deen staat er ook niet bij.

a. raadersma
a. raadersma13 mei 2018 - 10:20

De Nettorama is ook niet meegenomen

roanld
roanld13 mei 2018 - 11:23

Deen is geen landelijke keten, net zoals Poiesz of Jan Linders. dus snap ik het nog wel dat die er niet bij zitten.

haagsehans
haagsehans13 mei 2018 - 12:03

Allemaal kleinere zaken die het sortiment niet kunnen aanbieden !!!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!