Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa volgt 9 mensen in Kassa’s Leefstijlprogramma

06-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3178 keer bekeken
  •  
Deelnemers leefstijl
Vanaf 9 januari gaat Kassa van start met Kassa’s Leefstijlprogramma! Negen deelnemers gaan de uitdaging aan om te werken aan een gezondere leefstijl. Daarbij staat niet alleen afvallen centraal, maar wordt er ook gekeken naar onderliggende oorzaken van een mindere gezondheid, zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik.
De negen deelnemers krijgen verschillende metingen van arts Liesbeth van Rossum om inzicht te krijgen in hun gezondheid. Op die manier wordt er gekeken naar wat de aandachtspunten zijn per persoon. Daarna gaan de deelnemers samen met leefstijlcoach Jolande van Teeffelen doelen afstemmen om tot het gewenste resultaat te komen.

Oorzaken

Hoewel vaak gedacht wordt dat men overgewicht krijgt door te veel eten, is dat niet altijd het geval. Naast leefstijl (zoals een ongezond eetpatroon en overmatig alcoholgebruik) kan de oorzaak ook psychisch zijn (zoals een depressie en eetstoornis). Verder kun je door medicijnen aankomen, kan de oorzaak hormonaal zijn (zoals menopauze, na zwangerschap en acne) en hypothalaam (hoofdtrauma en neurologische afwijkingen). Daarnaast heb je nog (mono)genetische (zoals een bijnierschorsinsufficiëntie) of syndromale (zoals een mentale of motorische ontwikkelingsachterstand) oorzaken, maar dat komt zeer zelden voor.

Het GLI-traject

Met het GLI-traject, dat staat voor Gecombineerde Leefstijlinterventie, wordt er naar diverse oorzaken gekeken zoals hierboven wordt genoemd. Het programma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n traject wordt advies en begeleiding gegeven dat gericht is op drie aspecten: gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen.
Een GLI bestaat uit individuele afspraken en groepsbijeenkomsten, die onze deelnemers hebben met leefstijlcoach Jolande. Een traject duurt altijd twee jaar. Kassa volgt de deelnemers een half jaar intensief, maar het totale GLI-traject zal dus twee jaar duren. Bij de meeste GLI-trajecten zijn de groepsbijeenkomsten verspreid over het jaar, maar Jolande kiest standaard voor een andere aanpak. De groep komt in het begin van het traject al meerdere keren bij elkaar.
Deelnemer Ron (58) over zijn deelname: “Ik heb er altijd laconiek over gedaan. Als mijn buik echt in de weg zit, dan volg ik een willekeurig dieet en vliegen de kilo’s ervan af. Afvallen is echt niet het probleem! Ik zag de oproep van Kassa en dat sprak me aan, een gezonde leefstijl aannemen met persoonlijke begeleiding. Vooral de stelling dat dit voor iedereen anders is en dat er wordt gezocht naar een stijl die bij de persoon past. Natuurlijk moet ik het zelf doen, maar met adviezen en begeleiding die op mij zijn afgestemd wil ik op een punt komen dat ik niet meer hoef af te vallen. Dat ik over een half jaar, en het jaar daarop en nog langer, zonder moeite een sprintje kan trekken, het liefst tijdens een potje voetbal.”

Volg alles online

Kassa wil graag mensen een helpende hand bieden naar een nieuwe en blijvende gezondere leefstijl. Omdat we helaas niet iedereen kunnen volgen, kun jij wel online meedoen om te werken aan een gezonde leefstijl. In dit dossier kun je dagelijks artikelen en video’s bekijken, over bijvoorbeeld voeding en beweging, en kun je enkele deelnemers volgen door middel van hun vlogs.
Ook kun je je aanmelden bij onze Facebookgroep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’ In deze groep vind je content speciaal voor alle volgers, maar kun je ook samen met anderen je ervaringen, tips, filmpjes, recepten en meer delen. De eerste 100 aanmeldingen krijgen een leuk presentje!
Ben jij klaar voor een gezondere versie van jezelf?

Kassa is 9 januari live om 19:05 op NPO 1.

Bekijk ook:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!