Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KASSA OPINIE: Iemand online doodwensen is niet normaal

09-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
nieuwsbrief2
De één wil haar een nekschot geven, de ander een spuitje. En weer iemand anders vindt haar een ‘stom, goor blond wijf’. Iaira Boissevain werd daarnaast nog uitgescholden voor NSB’er. Waarom? Omdat de advocate ‘praktisch dierenrecht’ in het item over hoog-risico honden haar mening geeft. Ze pleit voor een fok- en importverbod, registratie en een muilkorf.
Screenshot1
Kassa ontving de afgelopen week online honderden reacties over het item dat we maakten over zogeheten ‘hoog-risico honden’. Op Facebook en Twitter zijn zowel Kassa als Boissevain de gebeten hond. Zo is Kassa een ‘waardeloos kutprogramma met eenzijdige journalistiek’. Het is ‘schandelijke journalistiek’ en ‘riooljournalistiek.’
Stortvloed aan onlinedrek
We zijn niet helemaal verrast over de felheid van de reacties. Tijdens onze research merken we al hoe beladen het onderwerp is. Eigenaren van HR-honden willen niet dat we aandacht besteden aan dit onderwerp en onze redacteur wordt bestookt met (veelal anonieme) telefoontjes. Nu kunnen wij best tegen een stootje, maar we merken dat mensen die willen meewerken aan dit onderwerp zich terugtrekken. Ze zijn bang geworden. Bang voor mogelijke represailles van hondeneigenaren.
En ook wij schrikken van de hoeveelheid reacties. En vooral van de toon.
Wij hebben vanzelfsprekend begrip voor de mensen die zich terugtrekken. We begrijpen dat je hier geen zin in hebt, Dat je geen risico’s wilt nemen. Maar wij zwichten hier niet voor. Omdat we dat nooit doen. Omdat we ons niet de mond laten snoeren. Omdat we journalisten zijn die de persvrijheid hoog achten. We zenden dus gewoon uit. Zoals gepland.
Screenshot2
Screnshot8
Tegengeluid
We gaan wél voorafgaand en na de uitzending bij onszelf te rade: hebben wij inderdaad een eenzijdig verhaal verteld? Zijn we in een tunnel beland en te kort door de bocht gegaan? Dat zijn de vragen die we onszelf stellen. Zoals we dat vaak doen. Vanuit het besef dat ook wij fouten maken. Mogen maken. Maar daar wel van moeten leren.
Heel lang duurt de redactievergadering deze keer echter niet. We zijn unaniem van mening dat we een afgewogen en genuanceerd verhaal hebben gemaakt. Met alle relevante feiten. Met hoor en wederhoor. Met aandacht voor alle partijen.
Screenshot3
Screenshot9
Niet meer welkom
Maar waar komen de reacties vol met scheldwoorden dan vandaan? Zijn het impulsieve acties of bewuste reacties? Waarom schiet een standpunt van een tegenstander, een professional notabene, zo in het verkeerde keelgat? Waarom gaat het op zo’n onvoorstelbaar harde en agressieve toon? Dat zijn vragen die deze mensen zichzelf wat ons betreft moeten stellen.
Iemand doodwensen hoort niet, kan niet en is niet normaal. Dit zijn reacties waar Kassa zich niet mee wil identificeren en waar we ons van distantiëren. De mensen die deze reactie hebben geplaatst zijn dan ook niet meer welkom op onze Facebookpagina.
Screenshot5
Screenshot6
Kritiek en dialoog
Kassa staat open voor kritiek. We gaan de dialoog aan met onze kijkers en we omarmen feedback. Daar leren we van. Maar we trekken de grens bij dit soort dreigberichten. En wat we al helemaal niet accepteren zijn bedreigingen aan het adres van onze gasten. Dat kan niet, dat mag niet.
Mocht jij aangaande de uitzending feedback voor ons hebben of gewoon je zegje willen doen, dan kan dat natuurlijk. Immers, met feedback kunnen wij Kassa nog beter maken. Voor jou. Dus schroom niet om je feedback, in gewone taal, te mailen naar kassa@bnnvara.nl .
-       Redactie Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!