Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa nieuws: Zeer verslavende medicatie gemakkelijk online verkrijgbaar

  •  
02-12-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17028 keer bekeken
  •  

Het is een koud kunstje om online zeer verslavende medicatie, zoals kalmeringsmiddelen, te bestellen zonder recept van een arts. Dit blijkt uit een steekproef van het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) onder vijf webshops.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de bevindingen van Kassa "erg zorgwekkend". Die onderstrepen volgens haar het belang van spoedige aanvullende wetgeving.

Oxazepam en ritalin

Kassa bestelde met succes het kalmeringsmiddel oxazepam en de ADHD-medicatie Ritalin (methylfenidaat) in twee webshops. Beide middelen zijn normaal gesproken alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Ze zijn verslavend en kunnen leiden tot heftige bijwerkingen.

Ritalin kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen en psychische klachten. Benzodiazepinen als Oxazepam staan vooral bekend om de heftige ontrekkingsverschijnselen, zoals hallucinaties en angsten, die mensen kunnen ervaren als ze ermee willen stoppen.

Designerdrugs

Naast deze twee middelen wist Kassa ook moeiteloos diverse designerdrugs – synthetische varianten – van ritalin en benzodiazepinen aan te schaffen. De werking en verslavingsgevoeligheid van deze middelen is gelijk aan de middelen die normaal gesproken alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Bij één van de webshops kreeg Kassa er zelfs een gratis zakje van de partydrug 'xtc-light' bij.

Uit onderzoek door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht dat in opdracht van Kassa is verricht, blijkt dat het voor gebruikers maar zeer de vraag is wat ze tot zich nemen. Eén bestelde benzodiazepine blijkt een mengsel te zijn van twee vergelijkbare middelen. Ook verschillen de pillen soms in dosering. "Hoewel in de meeste middelen blijkt te zitten wat op de verpakking staat, is volstrekt onduidelijk onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt en bewaard. Ze kunnen voor hetzelfde geld in een schuurtje in elkaar gezet zijn", aldus onderzoeker Remco Westerink van het IRAS.

Ministerie: "Erg zorgwekkend"

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het "erg zorgwekkend dat de door Kassa bestelde middelen zo makkelijk online te bestellen zijn. Hiermee wordt het belang van een spoedige behandeling van het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) in de Tweede Kamer onderstreept", aldus een woordvoerder.

Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de door Kassa aangeschafte designerdrug '4F-Methylfenidaat', een synthetische variant van ritalin, straks niet meer verkocht mag worden. Opmerkelijk genoeg vallen maar liefst negen* door Kassa bestelde 'designer-benzodiazepinen' buiten deze wetgeving, blijkt uit navraag bij het ministerie. Hoewel ze qua werking vergelijkbaar zijn met de benzodiazepinen die op doktersvoorschrift worden verkregen, blijven deze middelen als de nieuwe wet in werking treedt dus gewoon vrij verkrijgbaar. 

*Het gaat om deze middelen: Bromazolam, Norflurazepam, Bromonordiazepam, Flubromazepam, Deschloroetizolam, Flubrotizolam, Gidazepam, Pyrazolam en Flunitrazolam.

Instituut Verantwoord Medicijnverbruik: "Groot gevaar voor de volksgezondheid"

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik vindt daarom dat alle middelen die bedoeld zijn om de wet te omzeilen verboden moeten worden. "Ze zijn een groot gevaar voor de volksgezondheid" stelt directeur Ruud Coolen van Brakel.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan niet aangeven of ze gaat proberen om de door Kassa aangetroffen websites die illegaal ritalin (Methylfenidaat) en oxazepam verkopen offline te halen. Over individuele casuïstiek doet de IGJ geen mededelingen. "We kunnen boetes opleggen en in sommige gevallen strafrechtelijk optreden. Hiervoor werken we samen met onder andere politie, douane en OM", aldus een woordvoerder.

"Koop geen geneesmiddelen via internet zonder recept"

Het advies van de IGJ luidt om geen geneesmiddelen te kopen via het internet zonder recept. "Je loopt gezondheidsrisico's en kunt worden opgelicht. Gebruik dergelijke middelen onder begeleiding en op voorschrift van je (huis)arts en haal ze bij je apotheek."

De behandeling van het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen is inmiddels drie keer doorgeschoven en staat nu op de agenda voor het voorjaar van volgend jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de ontwikkeling van designerbenzodiazepinen (inter)nationaal te monitoren. "De afgelopen jaren zijn meerdere van deze stoffen toegevoegd aan de Opiumwet na uitgebreide risicobeoordelingen."

Kassa besteedt vanavond uitgebreid aandacht aan de risico’s van online medicatie kopen zonder recept. Directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik schuift hiervoor in de uitzending aan.

Afhankelijk van benzodiazepinen: wat zijn de risico's?

In de uitzending gingen we óók in op benzodiazepinen, zoals oxazepam, temazepam en diazepam. In Nederland zijn er 1,3 miljoen mensen die dit soort medicijnen slikken. Maar afhankelijkheid treedt al snel op, al binnen twee tot drie weken. 

Alle informatie over de risico's die afhankelijkheid van dit soort medicijnen met zich meebrengt, vind je via onderstaande link. Daar kun je ook de reportage kijken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.