Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KASSA NIEUWS: Touroperators niet open over risico’s vakantie

13-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Turkije kaart
Een team van Kassa ging deze week undercover naar de Vakantiebeurs met de vraag: “Is het veilig om met ons gezin naar jullie vakantiebestemming te reizen en ter plekke een rondreis met jullie te maken?” De antwoorden van de touroperators die we spraken waren vrijwel allemaal positief. Terwijl we vroegen naar landen als Turkije, Egypte, Birma, Mexico en Mali waar terreuraanslagen,  criminaliteit en politieke ontwikkelingen voor grote risico’s kunnen zorgen.
Landen hebben wél een veiligheidsrisico
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geheel andere informatie dan de antwoorden die we kregen van de touroperators. Al deze vakantiebestemmingen hebben namelijk minimaal een veiligheidsrisico en zijn geel of (deels) oranje en rood gekleurd.
Turkije, Egypte, Birma, Mexico en Mali zijn allemaal landen met een verhoogd veiligheidsrisico. Maar er was geen één touroperator die onze (veiligheids)zorgen deelde en ons naar de website van Buitenlandse Zaken verwees.
Corendon past homepage aan
Nadat Kassa de touroperators informeerde over onze uitzending heeft reisorganisatie Corendon schriftelijk laten weten dat de homepage wordt aangepast met een verwijzing naar de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees de volledige schriftelijke reactie van Corendon hier .
Frank Oostdam, directeur ANVR geeft namens de aangesloten ANVR-touroperators de volgende reactie: “Als er al iets gebeurt, dan sturen we de mensen er niet naartoe. Als er op de bestemming iets gebeurt, dan halen we ze zo snel mogelijk weg. Daar zijn we, helaas, heel erg goed in geworden.”
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle landen in de wereld van een kleurcode voorzien. Het grootste deel van de westerse vakantielanden en bepaalde delen van Azië zijn groen gekleurd en kennen geen apart veiligheidsrisico. Maar veel gebieden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn geel, oranje of zelfs rood gekleurd. In gele gebieden geldt een veiligheidsrisico, in oranje gebieden moet je alleen noodzakelijk reizen en in rode gebieden moet je, volgens BuZa, helemaal niet komen.
Turkije kaart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!