Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kassa Nieuws: Nooit meer stilzwijgend verlengen

01-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_geld3.jpg
Vandaag een jaar geleden, per 1 december 2011, ging de wet Van Dam (genoemd naar Tweede Kamerlid Martijn van Dam) in. De wet geldt voor abonnementen en contracten, maar niet voor verenigingen. Eén van de grootste verenigingen in Nederland is de ANWB. Moet de ANWB zich als een grote consumentenorganisatie niet ook aan de Wet van Van Dam gaan houden? Volgens de wet hoeven ze dat niet. Tijden veranderen, mensen hebben behoefte aan flexibeler contracten en abonnementen. Bij de ANWB zijn ze nu aan het kijken naar andere vormen van abonnementen. De wet van Van Dam wordt nog niet toegepast. Arjel Woudstra, directeur van de vereniging ANWB, zit in de studio en geeft een toelichting.
Nooit meer stilzwijgend verlengd
De opzegtermijn om een abonnement te beëindigen werd vanaf 1 december 2011 voor bijna alle contracten op één maand gezet. Vanaf dat moment gold voor nieuwe contracten en abonnementen, bijvoorbeeld van een sportschool, dat die niet meer automatisch verlengd konden worden. Het werd dus niet meer mogelijk dat de sportschool je contract (stilzwijgend) verlengt met nog een jaar. Overigens moet je wel altijd eerst de hele contractduur uitzitten, maar daarna kun je er dus wel van af. Let op: in de praktijk kan het wel voorkomen dat je bijvoorbeeld eerst een jaarabonnement hebt en dat dit na dat jaar wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Een abonnement voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat je het zelf opzegt.
Energie
Energiemaatschappijen proberen vaak klanten voor meerdere jaren aan zich te binden. Denk daar goed over na, want het is niet zo dat wanneer je een contract voor meerdere jaren aangaat, je na een jaar kunt zeggen: 'ik wil ervan af'. Je moet wel altijd eerst je hele contract uitzitten. In dat opzicht is de energiewereld weer een uitzondering, want door het betalen van een boete kun je het contract wel beëindigen. Je kan er wel vanaf binnen je contractduur, maar dan moet je wel rekening houden met een boete. Heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd, dan hoef je alleen rekening te houden met de opzegtermijn en hoef je geen opzegvergoeding te betalen.
Telefonie
Ook bij een telefonieabonnement moet je wel eerst je gehele contract uitzitten. Vaak krijg je namelijk een toestel gratis bij een bepaald soort abonnement. Ook hier geldt, wanneer dit abonnement is afgelopen kun je elke maand daarna opzeggen. Let op: wanneer je wel iets verandert aan het abonnement of bijvoorbeeld een nieuw toestel neemt, dan geldt er weer een nieuwe contractduur.
Kranten, tijdschriften en proefabonnementen
Voor abonnementen op tijdschriften, kranten en proefabonnementen geldt nu een opzegtermijn van maximaal één maand. Er is een uitzondering voor kwartaalabonnement op tijdschriften. Dan mag de opzegtermijn maximaal drie maanden zijn. Let op: in de praktijk kan het wel voorkomen dat je bijvoorbeeld eerst een jaarabonnement hebt en dat dit na dat jaar wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Een abonnement voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat je het zelf opzegt. Voor proefabonnementen geldt dat (mits het staat vermeld in de voorwaarden) deze niet automatisch verlengd mogen worden. Een proefabonnement stopt dus automatisch na het verstrijken van de proefperiode. Je hoeft dan niet zelf op te zeggen.
Overige abonnementen
Ook voor alle andere abonnementen zoals sms-diensten en onderhoudscontracten op bijvoorbeeld de cv-ketel geldt straks een opzegtermijn van maximaal één maand. Nu is dit nog maximaal drie maanden. Ook voor deze abonnementen geldt dat er niet meer stilzwijgend verlengd mag worden.
Tot slot
We hebben altijd mensen geadviseerd om per aangetekende brief een abonnement te beëindigen. Dat is in de toekomst ook niet meer nodig. Je moet op de manier zoals je een abonnement aangaat, ook kunnen opzeggen. Dus: ga je een abonnement aan via e-mail? Dan moet je ook via e-mail kunnen opzeggen. Nu is het vaak zo dat er wordt gevraagd om een opzegging per brief. Zelfs wanneer je het abonnement via een website hebt afgesloten. Dat mag straks niet meer.
Meer informatie is te vinden op de website van Consuwijzer .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor