Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa: bestrijdingsmiddelen in pangasiusvis

20-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pangavis.jpg
Uit een steekproef van het Vara-televisieprogramma Kassa is gebleken dat drie van de acht onderzochte pangasiusvissen sporen van verboden bestrijdingsmiddelen bevatten. De waarden chloorpyrifos en trifluralin waren in sommige monsters hoger dan de toegestane hoeveelheid.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vindt de gevonden waarden niet schadelijk voor de gezondheid, maar heeft wel besloten om de pangasius steekproefsgewijs te controleren op resten bestrijdingsmiddel, zei een woordvoerder zaterdag in de uitzending. De nVWA hoeft dat wettelijk niet te doen omdat er in Nederland en Europa geen specifieke normen zijn voor resten bestrijdingsmiddelen in vis. Het gaat om kweekvis uit Vietnam. De bestrijdingsmiddelen worden daar in vijvers gebruikt om larven en planten uit te roeien. De middelen zijn in Nederland verboden. Volgens milieudeskundige Lucas Reijnders zijn er zeer sterke aanwijzingen dat trifluralin het risico op kanker in het spijsverteringskanaal vergroot. Blootstelling aan kleine hoeveelheden chloorpyrifos wordt in verband gebracht met een vergrote kans op de ziekte van Parkinson, zei Reijnders in Kassa. De nVWA liet weten dat een volwassene zijn leven lang dagelijks meer dan respectievelijk 11 en 21 kilo verontreinigde vis moet eten voordat iemand zoveel chloorpyrifos en trifluralin binnenkrijgt dat het schadelijk is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!