Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Karamelsnoepjes gemaakt van spruitjes
24-11-2014
•
leestijd 2 minuten
•
85 keer bekeken
•
Jonathan Karpathios, gepassioneerd chefkok, neemt ons iedere week mee in zijn wereld van lokale superfoods. Deze week richten we onze blik op spruitjes.
Hij heeft een kritische kijk op ons huidige voedselsysteem: waarom iets van ver halen als er genoeg parels van eigen bodem te krijgen zijn? Meer hierover vertelt terwijl hij originele gerechten bereid van lokale superfoods. Dit keer pakt hij de gevreesde spruit aan. Gevreesd vooral door kinderen. Als baby ben je geprogrammeerd om de zoetige smaak van moedermelk lekker te vinden, daarna moet je langzaam wennen aan allemaal nieuwe smaken. Bitter blijkt het lastigst om aan te wennen.
Superg(f)oed
Spruitjes zijn een heuse vitaminebom. Wist je dat spruitjes ongeveer twee tot drie keer zoveel vitamine C bevatten dan een sinaasappel? Vitamine C is goed voor je weerstand en houdt je huid jong. Daarnaast zit het boordevol vitamine A, B, E en K èn foliumzuur. Foliumzuur is vooral goed voor zwangere vrouwen, want het is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Al met al is het spruitje een heuse vitaminebom.
Niet bitter, maar "verruhkkuluk"
Och, we zijn zo gewend om spruitjes minstens twintig minuten lang te koken voordat we ze voorschotelen. Zonde!! Door het lange koken, wordt de smaak bitter en dat niet alleen: de meeste gezonde voedingsstoffen gaan verloren. Vitamine C bijvoorbeeld verdwijnt in het kookvocht. Dus de volgende keer dat je spruitjes gaat bereiden, laat ze tien minuten koken, daarna zijn ze stevig, níet bitter en vol met vitamines. Nog een truc om maar die bittere smaak te vermijden: voeg een theelepel suiker aan het water toe. Zin in romige spruitjes? Gooi er ook een klontje boter bij! Een wereld van verschil met de spruitjes van omalief en dat is misschien maar goed ook!
Recept spruitjes salade
1 sjalot
50 gram uitgebakken spekjes
500 gram spruiten
1 citroen
Olijfolie
Peper
Zout
Haal de kontjes van de spruiten en pel de spruitjes. Blancheer de spruiten in gezouten water. Giet hierna af en meng de spruitjes met de olijfolie, sap van 1 citroen en meng de uitgebakken spekjes door de salade. Snipper de sjalot en meng door de salade.
Recept karamelsnoepjes
4 personen / 30 minuten
Ingrediënten:
400 gram schonen spruiten
100 gram suiker
3 eetlepels water
Zout
Bakpapier
Blancheer de spruiten beetgaar in gezouten water en koel hierna terug. Doe het water in een pan en doe hier de suiker bij. Breng dit op hoog vuur aan de kook (niet roeren). Als de suiker karamel is geworden tot kastanje bruine kleur stort de karamel op het bakpapier en laat dit afkoelen. Breek de karamel in kleine plakjes en verdeel over de spruiten. Verwarm dit rustig in de oven.