NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kapotte paspoorten nog weinig omgeruild

2 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
paspoort 930 x 520
Van de waarschijnlijk ongeveer 5000 paspoorten en identiteitskaarten met een chip die niet goed werkt, zijn er tot dusver een honderdtal teruggebracht. Veel mensen kiezen ervoor om hun reisdocument pas na hun zomervakantie te controleren en eventueel in te ruilen, denkt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Omdat een paspoort of identiteitskaart met kapotte chip wel gewoon geldig is, kunnen mensen er zonder problemen mee op reis.

Grenscontrole blijft dicht

Drie weken geleden waarschuwde het ministerie bijna 600.000 mensen dat er iets kan zijn misgegaan bij de vervaardiging van hun identiteitsbewijs. Door dat mankement gaat bijvoorbeeld het poortje van een elektronische grenscontrole op het vliegveld mogelijk niet open.
Het ministerie heeft een app gelanceerd waarmee burgers kunnen nagaan of de chip ook bij hen hapert. Die app is 124.000 keer gedownload, bevestigt Binnenlandse Zaken na berichtgeving van BNR. Anderen zijn rechtstreeks naar het gemeentehuis gestapt. Omdat het inruilen van een defect paspoort wel wat uitstel kan lijden, is het departement wel tevreden over de respons. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!