Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kantoorklerk inzetten als treinschoonmaker'

30-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein-binnenkant_19.jpg
De NS overweegt eigen kantoorpersoneel in te zetten om smerige treinen schoon te maken gedurende de landelijke schoonmaakacties. Daarmee wil het spoorwegbedrijf de overlast voor reizigers terugdringen en onveilige situaties voorkomen, liet een woordvoerder van de NS woensdag weten.
Veel klachten
,,We kijken daar serieus naar. We krijgen veel klachten binnen, zowel in de treinen als online. Op Twitter is het het meest besproken onderwerp. In de treinen bieden wij onze excuses aan voor de vieze treinen'', aldus de zegsman.
De NS begint binnenkort ook met een proef op een nog onbekend traject met afvaltasjes in de treinen. Die komen achter de netjes van de stoelen te zitten, net als in een vliegtuig. ,,Zo kunnen mensen zelf hun afval meenemen. We gaan kijken of dat werkt'', aldus de woordvoerder.
Onderhandelingen
De NS heeft vakbond FNV en de werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche OSB opgeroepen om snel een einde te maken aan de overlast van de acties en een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen. De schoonmakers eisen doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen en loonsverhoging.
FNV liet dinsdag weten dat deze week ongeveer 1500 schoonmakers het werk zullen neerleggen bij verschillende bedrijven verspreid door het hele land. Daarbij valt volgens FNV-bestuurder Ron Meyer te denken aan de Nederlandse Spoorwegen, Schiphol, de Belastingdienst of ziekenhuizen.
Bemiddelaar
Het inzetten van kantoorpersoneel om de treinen schoon te maken vindt Meyer ,,niet kunnen''. Volgens de vakbondsman moet er een echte oplossing komen in het schoonmaakconflict. ,,Daarom omarmen wij wel de oproep van de NS om een bemiddelaar aan te stellen.''
Ook reizigersvereniging Rover roept alle betrokken partijen op snel tot een oplossing te komen in het cao-conflict binnen de schoonmaaksector. Rover zegt veel klachten te krijgen over de zwaar vervuilde treinen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!