Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kant-en-klare boodschappenkratten getest

03-05-2014
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
195x90_krat_01.jpg
Je ziet steeds meer bedrijven die een box of krat met levensmiddelen aan huis leveren. Deze zijn gevuld met gezonde producten zoals groente, fruit, vlees, vis en andere ingrediënten die nodig zijn om een aantal maaltijden op tafel te zetten. Recepten worden erbij geleverd, zus zonder dat je naar de winkel moet, kook je een maaltijd. Je bestelt ze per internet. Hoog tijd voor ons om met topkok Pierre Wind  in Kookstudio Keizer Culinair in Den Haag een blik op de inhoud van deze dozen te werpen. We nemen onderstaande aanbieders mee in de vergelijking. En er zijn meer (lokale) initiatieven. Grasduin eens in je eigen omgeving. - beebox
Slogans
- "Wekelijks een box met verse ingrediënten en gezonde recepten bij je thuisbezorgd."
- "De lekkerste streekproducten bij jou aan huis."
- "De Weekendkrat bevat precies alles wat je nodig hebt voor drie volwaardige, simpele maar heel erg lekkere, maaltijden."
- "De ingrediënten zijn biologisch, vers, vaak seizoensgebonden en van de beste kwaliteit."
Niet allemaal biologisch
De filosofie van alle boxen is dat ze verse spullen leveren: seizoensgebonden, uit de streek of uitsluitend biologisch. Zo leveren BeterBio, Odin en Zinnerdinner uitsluitend biologische producten. Beebox levert minimaal 90% biologisch en 100% uit Nederland. Ook De Krat, Streekbox en Ruud Maaz benadrukken dat ze producten hebben van lokale producenten. Hello Fresh legt de nadruk op "gezonde recepten en verse ingrediënten." Het gevoel van lekker, gezond en meteen van de boer wordt versterkt, omdat je op de websites vaak kunt zien waar de bietjes, aardappelen, het stuk kaas of brood zijn geteeld of geproduceerd. 
Voor een gezin
Je kunt bij de meeste leveranciers kiezen voor verschillende soorten dozen. Voor de vergelijking bestelden wij de 'standaard' doos met ingrediënten voor drie maaltijden voor vier personen. Vaak is één van die maaltijden vegetarisch. Er zijn ook dozen die uitsluitend ingrediënten voor vegetarische maaltijden bevat. Je kunt bijvoorbeeld een doos met extra delicatessen bestellen. Ook kun je het aantal maaltijden of aantal personen aanpassen aan je wensen. Kijk daarvoor op de website van de aanbieder. 
Bezorging
De spullen worden aan huis bezorgd. Alleen bij Odin haal je de tassen met groente, fruit en vlees op bij een ophaalpunt. Er zijn 400 afhaalpunten in Nederland. Er zijn wel plannen in de maak dat Odin binnenkort boodschappen thuis gaat bezorgen. De dagen van bezorging verschillen per aanbieder. Bedenk verder dat niet alle leveranciers al landelijk leveren. Op dit moment zijn dat Hello Fresh en de Streekbox, met uitzondering van de Waddeneilanden. De afhaalpunten van Odin zijn ook in het hele land. De andere boxen zijn regionaal. Als je overweegt om bijvoorbeeld de BeterBio box te bestellen moet je even kijken of in jouw plaats wordt geleverd.
Prijzen
De prijzen van onderstaande boxen zijn inclusief eventuele bezorgkosten voor een box voor drie maaltijden voor vier personen. beebox: €50
BeterBio: €35 (let op: bedoeld voor twee personen)
Hello Fresh: €59
De Krat: €57
Odin: €47 (familietas €15,75, combi vleespakket €31,26 afhankelijk van gewicht)
Ruud Maaz: €75
Streekbox: €48,95 (vanaf half april €51,45)
Zinnerdinner: €67,50
Duur
Als je een kleine portemonnee hebt, dan ben je natuurlijk wél veel voordeliger uit als je dezelfde boodschappen in een (goedkope) supermarkt doet. Je betaalt natuurlijk ook voor het gemak. De ingrediënten worden thuisbezorgd en de recepten worden bijgeleverd. Je hoeft niet na te denken over je maaltijd. Biologische en streekproducten zijn over het algemeen hoger in prijs.
'Zo van de boer op de keukentafel'
Pierre verwacht van een doos met boodschappen vooral dat je verse spullen krijgt. Je moet ook zien dat het zo uit de moestuin of van de boer komt. Over het algemeen is hij wel tevreden over de boxen, al zijn een aantal aan de prijzige kant. Hij vraagt zich bij verschillende recepten af of de hoeveelheiden wel genoeg zijn voor een gezin met vier personen.
Pierre's opmerkingen per doos
BeterBio
Pierre vond het een prima box. Hij vond alleen het versgehalte tekort schieten en was verbaasd over de verpakte zuurkool en bietjes. Deze doos is wèl het goedkoopst. Kost €35, maar is ook bedoeld voor twee personen.
Odin
Veel biologische spullen voor €47. Jammer van de beschimmelde banaan. Je moet alleen nog wel naar de winkel als je gaat koken voor de overige ingrediënten, want dit is een andere formule.
beebox
Ook de beebox bevat grotendeels biologische producten en 100% uit Nederland. Pierre kreeg er "echt een vers gevoel" van.  Alleen werd hij chagrijnig dat de geitenkaas ontbrak en je alsnog naar de winkel moet.
Streekbox
Van de producten in de Streekbox wordt Pierre blij. Hoewel er tijm in zit voor een weeshuis, denkt hij dat er te weinig ingrediënten in zitten voor een raapsteelschotel voor een gezin. Na het koken van de raapsteeltjesstamppot blijkt dat zijn gevoel juist is. De Krat
Pierre is het meest te spreken over De Krat. Deze lijkt het meest op wat Pierre verwacht van zo'n doos met verse producten en uit de streek. Je krijgt het gevoel dat het zo uit de moestuin of van de boer komt. Hello Fresh
De zeekraal in de doos vindt hij leuk, maar verder vindt Pierre de inhoud van de doos vergelijkbaar aan hetgeen je bij de supermarkt koopt. De prijs is dan aan de hoge kant.
 
Zinnerdinner
Is de op één na duurste doos. Bevat biologische producten, maar Pierre krijgt niet het biologische gevoel. Er zitten twee kleine broccoli's in voor vier personen en in plaats van een blik cherrytomaten ziet Pierre liever verse. Hij betwijfelt ook of de ingrediënten genoeg zijn voor een maaltijd voor vier personen.
Ruud Maaz
Dit is de duurste krat. "Wel een feestje als je dit zo krijgt, maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor", aldus Pierre.  Ook wel slim dat er broccoli met veel blad in zit. Dan lijkt het al snel veel. Deze doos bevat wel een aantal extra producten zoals biologische melk, kaas en eieren.
Reactie Beebox over de geitenkaas
"Helaas bleek dat Pierre het recept van de koolhydraatarme boxvariant aangereikt had gekregen, hier zat wel geitenkaas in. Wij leren hiervan dat de aanduiding van koolhydraatarme recepten op de website nog duidelijker moet zijn en dit gaan wij oppakken!"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!