Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kansspelautoriteit waarschuwt voor illegale loterijen op Facebook

5 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
facebook logo 930
De Kansspelautoriteit (Ksa) adviseert consumenten 'dringend' niet mee te doen aan illegale loterijen die 'dippen' of 'diploterijen' worden genoemd. Deze worden meestal via Facebook aangeboden in besloten groepen waarvan je vaak eerst lid moet worden. Deelnemers kunnen voor enkele euro's meedingen naar een prijs. Bijvoorbeeld een tweedehands artikel, nieuwere en duurdere artikelen, of contant geld.
De Ksa krijgt steeds meer vragen en meldingen over dit soort illegale loterijen. De aangeboden prijzen lijken steeds groter en duurder te worden, aldus de waakhond, met als doel zoveel mogelijk consumenten te verleiden mee te spelen. Maar of die prijzen daadwerkelijk worden verloot en uitgereikt, is de vraag.

Geen controle

"Dit is voor ons de reden aan de bel te trekken", zegt bestuurslid van de Ksa Bernadette van Buchem. "Deze loterijen vinden buiten ieders zicht en elke controle plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee."

Onderzoek

Omdat er mogelijk sprake is van oplichting, volgt de Ksa de ontwikkeling van 'dipping' op de voet en vindt er onderzoek plaats. Pas als dit is afgerond doet de Ksa verdere mededelingen over eventuele overtredingen en eventuele maatregelen tegen aanbieders. Het onderzoek duurt nog "weken, tot maanden", zegt een woordvoerder.
De organisator van een diploterij kan in Nederland zitten, maar ook ver weg in het buitenland. De betaling gaat via internetbankieren of een 'tikkie'. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!